Nagyvilág

Elfogták az ungvári KMKSZ-székház gyújtogatóit Lengyelországban

Azokat, akik a február eleji gyújtogatást követték el. Azóta megint felcsaptak a lángok.

A lengyel belbiztonsági minisztérium a múlt héten őrizetbe vette azt a három férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbálták felgyújtani február elején a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát.

Az MTI emlékeztet: Kárpátalja kormányzója február 21-én arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok azonosítottak két lengyel állampolgárt, akiket a gyújtogatással gyanúsítanak. Hennagyij Moszkal hozzátette, hogy a két férfi a Falanga nevű radikális szélsőjobboldali szervezet tagja.

Kedden a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője közölte: nyomoznak a két gyanúsított ügyében. A szóvivő beszámolt egy harmadik gyanúsítottról is, akit Moszkal nem említett. Elmondta azt is, hogy kettejük esetében három hónapos letartóztatást rendeltek el, a harmadik gyanúsítottat szabadlábra helyezték, rendőrségi felügyelet alatt van. Stanislaw Zaryn hozzátette, hogy a gyanúsítottakat még Moszkal bejelentése előtt vették őrizetbe.

Kedd hajnalban újabb támadás érte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházát, ismeretlen tettesek betörték az épület ablakát és robbanószerkezetet, vagy gyújtópalackot dobtak be. A tűzben teljesen megsemmisült három földszinti helyiség. Hennagyij Moszkal ezután meggyőződését fejezte ki, hogy a támadás mögött orosz titkosszolgálatok állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik