Nagyvilág

EU-tagállamban élő putyinisták gyújtották fel az ungvári KMKSZ-székházat

Az ukránok most arra várnak, hogy az elkövetők hazája kérjen bocsánatot a magyaroktól. Ha nem teszik meg, ők hozzák nyilvánosságra, melyik országról van szó.

Másfél hete Molotov-koktéllal gyújtották fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát. Az elkövetőkről szerdán árult el részleteket Kárpátalja megye kormányzója.

A Kárpátalja című beregszászi lap szerint Hennagyij Moszkal újfent bocsánatot kért az eset miatt, és a nyomozás részeredményét ismertetve elmondta: a két gyújtogató nem ukrán, hanem egy EU-tagállamban működő oroszbarát radikális szélsőjobboldali szervezet tagjai. Egy helyi hostelben laktak, de a portás haszonszerzés miatt nem írta be adataikat. Ennek ellenére sikerült azonosítani őket a térfigyelő kamerák felvételei, és a felsőnémeti határátkelő adatai alapján.

Moszkal közölte: a két személy korábban 2014 májusától Donbasszban harcolt a szeparatisták oldalán. Ukrajnát már elhagyták, de adataikat továbbították hazájuk hatóságainak. A kormányzó szerint most arra várnak, hogy az érintett ország „tegye meg a bejelentést, hogy elítélik az esetet, vagy elhallgatják”.

Ha nem kérnek bocsánatot Magyarországtól, a Kárpátalján élő magyaroktól, akkor elítéljük az országot, és megnevezzük az elkövetőket, nyilvánosságra hozzuk címüket, biometrikus útiokmányaik adatait

– jelentette ki.

A gyújtogatással egyébként kétszer is megpróbálkoztak az elkövetők, először éjjel egy óra körül, amit egyikük mobiltelefonnal videózott. Mivel ez nem volt túlzottan eredményes, négy órakor megismételték. A benzinkúton is készültek felvételek, ahol az újabb adag gyújtóanyagot vették.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke Moszkal bocsánatkérésére úgy reagált: „nem haragudtunk akkor sem, és most sem, hanem hálásak vagyunk az illetékes szervnek az operatív és eredményes nyomozásért”. Hozzátette: szeretnék tudni, hogy elszigetelt huliganizmus történt-e, vagy megtervezett akció, és ha utóbbi, kik a felbujtók.

Buhajla József ungvári főkonzul pedig arról beszélt, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javulását is eredményezheti, ha az elkövetőket elfogják, hiszen korábban is történtek már „sajnálatos események”, amelyek tettesei nem kerültek elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik