Nagyvilág

Új nekropoliszt fedeztek fel Egyiptomban

Több mint kétezer éves lehet a Kairótól délre megtalált temetkezési hely.

Több mint kétezer éves temetkezési helyet, nekropoliszt fedeztek fel több tucatnyi kőszarkofággal egyiptomi régészek a Kairótól délre fekvő Tuna al-Gabal közelében – írja az MTI.

A felfedezésről szombaton számolt be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca vezetője, Haled Ahmed Elanani, aki elmondta, hogy a régészeti helyszín teljes feltárása még öt évig tarthat.

Ez még csak a kezdet, de hamarosan egy újabb régészeti attrakcióval bővülhet Egyiptom középső térsége

— hangsúlyozta a miniszter.

A nekropoliszban 40 kőszarkofágot és ezer kisebb szobrot találtak, és előkerült egy nyaklánc medálja is, amelynek hieroglifáiból a „Boldog újévet” olvasható ki.

Az egyiptomi régészeti tanács főtitkára, Musztafa Vaziri elárulta, hogy a medálra éppen a legutóbbi szilveszterkor bukkantak rá a régészek. Vaziri szerint ez „csodás véletlen”, amelyre úgy tekint, mint egy „túlvilágról küldött üzenetre”.

Hoszni Mubarak 2011-es eltávolítása a hatalomból és az ezt követő felkelés nyomán jelentősen visszaesett az egyiptomi idegenforgalom. 2010-ben csaknem 15 millió turista járt az országban, és a tavalyi évben ugyan 54 százalékkal nőtt az idegenforgalom, de még ezzel együtt is 8,3 millió látogatót regisztráltak.

Kiemelt kép: AFP Photo/Khaled Desouki

Ajánlott videó

Olvasói sztorik