Tudomány

2 000 éves sziklafaragványokra bukkantak a szaúdi sivatagban

24.hu
24.hu

2018. 02. 14. 15:01

Az életnagyságú alkotásokat Szaúd-Arábia északi részén azonosították. A felfedezés arra utal, hogy a területen egykor termékenységi szertartásokat végeztek.
Korábban a témában:

A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont régészei a Szaúdi Turisztikai és Nemzeti Örökségvédelmi Bizottság munkatársaival dolgoztak Szaúd-Arábia északi területén. Az elszigetelt sivatagi régióban a szakértők 2 000 éves homokkő-faragványokat azonosítottak  – számol be az IFLScience. Az alkotók tevéket és lovakat örökítettek meg.

A tucatnyi életnagyságú domborművet három sziklában alakították ki. A felfedezés rávilágított, hogy a korszakban a térség egy kulturálisan igen fejlett népcsoportnak adott otthont.

Mivel a lelőhely napjainkban igen száraz, és a környéken nincs vízforrás, feltételezhető, hogy az emberek nem a lelőhely közvetlen közelében éltek.

Sokkal valószínűbb, hogy a területet csak időnként keresték fel kereskedelmi vagy vallási célokkal. A kutatók bíznak benne, hogy a környéken idővel ősi kereskedelmi utakra bukkanhatnak majd.

A megjelenített állatok részletessége az sugallja, hogy a lovakat és tevéket igencsak tisztelték a korabeliek.

Kép: CNRS/MADAJ, R. Schwerdtner

A régészek gyalog járták be a 300 méter hosszú lelőhelyet, a domborművekről pedig egy sárkány segítségével készítettek felvételeket. A fotókat felhasználva aztán 3D-s képeket és egy digitális modellt hoztak létre a területről.

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy pontosan mennyi időt is vehetett igénybe a faragványok elkészítése, de feltételezhető, hogy egy-egy ábra létrehozása napokig tartott. Az alkotók valószínűleg eleve olyan sziklafelületeket választottak ki, melyeket viszonylag könnyedén alakíthattak át.

A sziklafaragványok Egyiptom, Mezopotámia és Törökország több részén is fellelhetőek, az Arab-félszigeten azonban kevésbé jellemzőek. A most felfedezett alkotásoknál dinamikusabb, élethűbb és monumentálisabb domborműveket még nem találtak a félszigeten.

A faragványok bizonyos részei, például a nemi szervek és a fejek jóval kopottabbak. Ez arra utal, hogy az érintett részeket valamilyen ceremóniához, talán termékenységi szertartásokhoz használták fel.

(Kiemelt kép: CNRS/MADAJ, R. Schwerdtner)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.