Nagyvilág
Former US foreign minister and Nobel Peace Prize winner Henry Kissinger (l), retired Federal minister Egon Bahr (c), and former USSR ambassador in Bonn Valentin Falin (r) talk about the peace negotiations on 04 July 1993.

Meghalt Valentyin Falin

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 02. 23. 11:27

Elhunyt Valentyin Falin, a szovjet diplomácia és újságírás egyik meghatározó alakja, szovjet vezetők befolyásos tanácsadója, külpolitikai elemző, peresztrojka-kori pártfunkcionárius - közölték pénteken orosz napilapok.
Korábban a témában:

Falin, aki 1950-ben nemzetközi jogászi végzettséget szerzett a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetében (MGIMO), volt többek között külügyminisztériumi osztályvezető, a Szovjetunió bonni nagykövete (1971-1978), az Izvesztyija című napilap politikai szemleírója (1983-1986) és az APN sajtóügynökség elnöke (1986-1988), a Szovjetunió Kommunista Pártja nemzetközi osztályának vezetője (1988-1991), valamint a párt központi bizottságának titkára (1990-1991). 1992-től Hamburgban folytatott tudományos tevékenységet, 2000-től pedig az orosz elnöki közszolgálati akadémia professzora volt, és az alma materében is oktatott.

1961 és 1963 között Nyikita Hruscsov pártfőtitkár-miniszterelnök beszédírójaként tevékenykedett, egyebek között előkészítője volt annak a kompromisszumkereső üzenetnek is, amelyet a szovjet vezető John F. Kennedy amerikai elnökhöz intézett a kubai rakétaválság idején.

Tanácsadóként dolgozott Andrej Gromiko külügyminiszter mellett, 1978-tól pedig az SZKP nemzetközti tájékoztatási osztálya vezetőjének első helyettese volt. Posztjáról azt követően távozott 1982-ben, hogy kiéleződött a viszonya Jurij Andropov pártfőtitkárral. Kapcsolata a pártvezetéssel már 1979-től megromlott, mert ellenezte a Szovjetunió afganisztáni intervencióját.

1986-ban Falin készítette elő Mihail Gorbacsov pártvezetőnek az SZKP XXVII. kongresszusán elhangzott, a peresztrojka politikáját meghirdető beszédének külpolitikai részét. Kiterjedt kapcsolatainak köszönhetően fontos szerepe volt a német egységről folytatott tárgyalásokon.

Valentyin Falin ugyanakkor csalódott Gorbacsovban, aki szerinte nem tudta, hogy melyik partról indult, és melyik partra tart. Ellenezte a szovjet alkotmány 6. cikkének eltörlését, amely törvénybe foglalta a kommunista párt vezető szerepét.

Érdemeként jegyezték fel, hogy ő győzte meg Hruscsovot arról, ismerje el őszintén a második világháborús veszteségek nagyságát, Gorbacsovot pedig arról, hogy meg kell ünnepelni a kereszténység felvételének 1000. évfordulóját Oroszországban.

Valentyin Falin 92 évesen halt meg.

Kiemelt képünkön Falin a jobb oldalon látható. Fotó: Europress/AFP/dpa/Zentralbild/Peter Kneffel

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.