Nagyvilág

Az amerikaiak kétharmada támogatja a fegyvertörvények szigorítását

Az amerikaiak kétharmada szigorítaná a fegyverbirtoklást szabályozó törvényt egy országos, reprezentatív közvélemény-kutatás szerint – írta a dpa német hírügynökség szerdán.

A Connecticut állambeli Hamdenben található Quinnipiac Egyetem kedden nyilvánosságra hozott felmérése szerint az amerikai választópolgárok 66 százaléka támogatja a vonatkozó jogszabályok szigorítását, míg 31 százalékuk ellenzi. A közvélemény-kutatás a legújabb, floridai tömeggyilkosság után készült, amelynek során egy ámokfutó 17 középiskolai diákot és tanárt ölt meg.

A Quinnipiac Egyetem szerint korábban még sohasem támogatták ennyien a fegyverbirtoklásra vonatkozó szabályozások szigorítását az Egyesült Államokban.

A felsőoktatási intézmény 2012 óta készít felméréseket a témában. 2015 végén még a többség nem támogatta a szigorítást.

Aki azt hiszi, hogy az amerikaiakra nem gyakorolnak hatást a lövöldözések, annak át kell gondolnia álláspontját,

mondta Tim Malloy, az egyetem közvélemény-kutató intézetének igazgatóhelyettese.

Az elmúlt két hónapban azokban a demográfiai csoportokban tapasztalhattunk a legszembeszökőbb változásokat, amelyekben nem számítottunk rá: a független szavazók, a férfiak, és a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehérek körében – tette hozzá Malloy.

A fegyverbirtokosok 50 százaléka támogatja a szigorítást, 44 százaléka ellenzi, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehér szavazók körében 62 és 35 százalék, a fehér férfiaknál pedig 58 és 38 százalék ez az arány.

Az amerikai szavazók 70 százaléka úgy gondolja, hogy nagyobb gondot jelentenek az amerikai állampolgárok által elkövetett tömeggyilkosságok, mint azok, amelyeket külföldről érkező emberek követnek el.

Hétfőn a Fehér Ház is bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök támogatja azon erőfeszítéseket, amelyek a szövetségi ellenőrzési rendszer javítását célozzák fegyvervásárlás előtt.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Arina Novak/CrowdSpark

Ajánlott videó

Olvasói sztorik