Nagyvilág

Apokalipszis? A világ leggazdagabbjai luxusbunkerekkel készülnek

Arról korábbi cikkünkben már értekeztünk, hogy ha a világ elpusztulna, csak Svájc élné túl, de az ítélet napjára a világ legtehetősebb milliárdosai, köztük állítólag Bill Gates is fokozottan készül.

Az utóbbi években világszerte megnövekedett az érdeklődés a nukleáris bunkerek iránt, a leggazdagabbak ugyanis érthető módon szeretnék bebiztosítani életüket, ha véletlenül globális katasztrófa történne, legyen az egy becsapódó asztroida, egy halálos járvány vagy a III. világháború kitörése.

Ha valakit arról kérdeznek, milyennek képzel el egy atombiztos búvóhelyet, akkor valószínűleg egy konzervételekkel és kiságyakkal telerakott betonszobát lát maga előtt, de a mai létesítmények színvonalát már meg sem közelíthetik a XX. századi elődjeik. A kizárólag az elit számára elérhető bunkereket luxuscikkekkel szerelik fel a tulajdonosok kénye-kedve szerint.

Napjainkban számos cég foglalkozik hasonló fedezékek építésével, és kis túlzással alig bírják tartani a lépést a kereslettel. Az alábbiakban a piacvezetőket mutatjuk be röviden.

Rising S Company

Donald Trump tavalyelőtti megválasztása után ugrásszerűen megnőtt a Rising S Company ügyfélkore. Clyde Scott, a texasi cég alapítója arról számolt be, még maga az elnök is érdeklődött nála, hogy milyen szolgáltatásokat kínál a vállalat. Elárulta azt is, 2016-ban 700 százalékos növekedés állt a bunkerek értékesítésében az egy évvel korábbi eredményekhez képest.

A Rising S atombiztos lakhelyei 45 ezer dolláros (11,2 millió forintos) árnál kezdődnek. Mindegyik menedéket golyóálló ajtókkal és infravörös biztonsági rendszerekkel szerelték fel. Az épületben több hálószoba is megtalálható, de természetesen a jól felszerelt konyha, a nappali és a fürdőszoba is elengedhetetlen kelléke a túlélésnek.

A szerkezeteket úgy alakítják ki, hogy generációkon át lakhatók legyenek. Simán átvészelik a földrengést és legalább egy évre elegendő élelemmel töltik fel azokat.

Természetesen nem feledkeztek meg a fényűző életmód kedvelőiről sem, nekik tökéletes választás lehet az Aristocrat névre keresztelt bunker. Van benne bowlingpálya, játékterem, ping-pong asztal, tornaterem, úszómedencék és egy hatalmas zöld szoba, ahol szinte végtelen táplálék terem. Ezért 8,35 millió dollárt (2 milliárd forintot) kell fizetniük az érdeklődőknek.

Atlas Survival Shelters

2018-tól várhatóan Japánban, Dél-Koreába, Európában, Dubajban és Ausztráliában is megjelenik a piacon az Atlas Survival Shelters, amely csak tavaly ezer bunkert épített megrendelésre. Ron Hubbard cégtulajdonos arról beszélt, az Észak-Korea és Amerika között eszkalálódó konfliktus miatt megháromszorozódott náluk a megkeresések száma.

Szerinte ha valakinek a XXI. században nincs bunkere, az kicsit olyan, mintha nem lenne autóbiztosítása.

Galéria
Atlas Survival Shelters

Földalatti búvóhelyeik 36 ezer dollártól (9 millió forinttól) indulnak, és egy négytagú családot képesek elszállásolni. Legtöbbször építés alatt álló házak alatt alakítják ki a bunkert, de kérésre a kertben is kiássák azt.

Minden menedéket svájci gyártású légszűrővel szerelnek fel, ami megvéd a nukleáris, biológiai és kémiai anyagok bejutásától is. Van benne konyha, nappali, tárolószoba és hálófülke is, valamint egy vészkijárat, ha valaki a lakókra rátalálna.

Survival Condo Project

Larry Hall üzletember még 2008-ban vásárolt meg egy rakétasilót (egy ballisztikus rakéták védett tárolására és indítására szolgáló, nyitható tetejű, függőleges henger alakú föld alatti építményt) 300 ezer dollárért, majd átalakította az egészet egy luxushotellé azok számára, akik félnek a világvégétől és nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel.

A felújítási költségek úgy 20 millió dollárra rúgtak. A most 15 emeletes épületben 12 luxuslakást alakítottak ki, de vannak benne tágas közösségi terek is. Egy 6-10 fős lakást korábban 3 millió dollárért (750 millió forintért) hirdettek, de 2012-ben, nem sokkal az átadás előtt mindegyik elkelt.

Galéria
Survival Condo Project

A létesítményben több tucat család elfér, és tényleg elég utópisztikus érzést kelt. A beköltözők üzletekben vásárolhatnak, mesterségesen kialakított kertekben üthetik el az idejüket, halászhatnak és medencében úszkálhatnak, ha arra van kedvük. Mindenkinek önkéntes kiképzőtábort biztosítanak, elérhető a wifi és alanyi jogon 5 évre elegendő élelmiszer jár mindenkinek fejenként. Ha még ez sem lenne elég, a gyerekek mászófalon szórakozhatnak, de kutyafuttató, konditerem és csúszdapark is van az egykori silóban.

Hall egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy amikor Észak-Korea ballisztikus rakétát tesztel, másnap állandóan csörög a telefonja.

A második siló jelenleg építés alatt áll, de várhatóan még 2018-ban átadják.

Vivos

A dél-dakotai Black Hills hegység közelében található Vivos xPoint 575 egykori katonai bunkerből áll össze, melyek 1967-ig lőszerraktárként használtak.

Az épületegyüttes jelenleg 5000 férőhelyes. A búvóhelyek designját a tulajdonosok határozzák meg. Az árak 25 és 200 ezer dollár (6 és 50 millió forint) között mozognak attól függően, hogy minimalista vagy high-tech stílusban szeretné berendezni lakását az érdeklődő.

Az egész olyan, mint egy kisváros, hiszen az emberek színházba járhatnak, a gyerekek osztályteremben tanulhatnak, a nap végén pedig a medencében és a konditeremben fújhatja ki mindenki a gőzt.

Vivos xPoint

A még nagyobb luxusra vágyó ügyfelek számára pedig ott van a modernkor Noé bárkájaként emlegetett Vivos Europa One, ami szintén egy volt lőszerraktárból lett átalakítva Németországban.

Ebben 34 privát lakosztályt hoztak létre, melyek alapterülete nem kevesebb, mint 230 négyzetméter. Ha ez sem lenne elég, akkor emeletet is fel lehet rájuk húzni. A komplexumon villamos halad keresztül, amelynek segítségével a lakók eljuthatnak az éttermekbe, a színházba, a kávézókban vagy a játéktermekbe.

Oppidum

Meglepő, de az egyik legpazarabb bunker a Csehország szívében található Oppidium, ami annyira exkluzív, hogy csak a komoly vásárlási szándékkal érdeklődők léphetnek be egyáltalán a cég weblapjára.

A néhai katonai bázison létrehozott birtok 30 ezer négyzetméteren terül el, megvéd a háborútól, a betegségtől, a katasztrófától, a terrorizmustól, a zombiktól és gyakorlatilag mindentől, ami nem természetes halál.

Galéria
Oppidum

Az Oppidum luxusa egyetlen más bunkeréhez sem fogható: van benne wellnessrészleg, bár, mozi, borospince, orvosi részleg, konferenciaterem és egy fedett park, amelynek ablakain a szabadtéri történéseket szimulálják. A különlegességét az adja, hogy kizárólag egy család költözheti, amelynek tíz évre elegendő élelem áll majd a rendelkezésére, függetlenül bármilyen globális pusztítástól.

A bunkert még 1984-ben kezdték el építeni és tíz év alatt végeztek a beruházással, de csak a közelmúltban kezdték el bővíteni a földalatti egységekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik