Nagyvilág

Félmillió méhet ölt meg egy 12 éves és egy 13 éves fiú

Egy méhésztelepre törtek be, ahol összetörték az összes kaptárt. Nem loptak el semmit. Csak romboltak.

Letartóztattak egy 12 éves és 13 éves fiút, akik egy hónapja legalább félmillió méhet ölte meg az iowai Sioux City városában, egy méhésztelepen – jelentette a helyi sajtó. A két fiú ötven darab kaptárt tört össze, ami után az összes méh elpusztult a téli hidegben.

Az értelmetlen bűncselekmény 60 ezer dolláros, azaz nagyjából 15 millió forintos kárt okozott a Wild Hill Honey nevű cég tulajdonosainak. Akik búcsút is inthettek volna az egész üzletnek, ha egy barátjuk nem indít egy internetes adománygyűjtés részükre, amivel több mint 800 ember 30 ezer dollárt adott össze nekik.

„Ezeknek az adományoknak köszönhetően tavasszal újra tudjunk indítani a méhészetet” – mondta el a Sioux City Journal című lapnak Justin Engelhardt. A férfi korábban elmondta: a méhészetükbe betört vandálok teljesen tönkretették őket. Amikor december 28-án kimentek a telepre, az összes kaptárt összetörve találták, fészerük fel volt törve, és az össze szerszámuk szanaszét hevert a hóban.

A férfi „teljesen értelmetlennek” nevezte az esetet, közölve, hogy semmit sem loptak el tőlük. „Csak széttörtek és megsemmisítettek mindent” – mondta el a férfi.

Először a növények halnak ki, aztán a méhek, végül minden más
Miközben egyes leendő amerikai elnökök marhaságnak tartják a klímaváltozást, hamarosan apró lépésenként, de a saját bőrünkön is érzékelhetjük azt. Például nem lesz méh, ami beporoz.

A rendőrségnek nem volt könnyű dolga a tettesek elfogásával, mivel a bűncselekmény egy mindentől távol eső helyen történt, és nem volt egy szemtanúja sem. Az országos, sőt nemzetközi visszhangot keltett eset elkövetőit végül az emberektől kapott tippek alapján tudták elfogni.

A két fiú nevét a helyi törvények alapján nem hozhatták nyilvánosságra, mert még kiskorúak. A gyerekek ellen rongálás, betörés és haszonállattartó létesítmény ellen elkövetett bűncselekmény, és betöréshez használt eszközök birtoklása vádjával indítottak eljárást. Ezekért akár tíz évig tartó börtönbüntetést is lehet kapni, de a két gyerek azonban várhatóan fiatalkorúak bírósága elé fog kerülni – írta a Journal. Azt nem közölték, hogy ott milyen büntetésre számíthatnak.

(A kiemelt fénykép illusztráció. Fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik