Nagyvilág

Házkutatásokkal igyekeznek megtörni Putyin ellenfelét

Alekszej Navalnij tüntetést szervez és az elnökválasztás bojkottjára szólít fel.

Házkutatást tartott csütörtökön a rendőrség Alekszej Navalnij szentpétervári kampányközpontjában, miután az ellenzéki politikus az elnökválasztás bojkottjára szólította fel az oroszokat.

Navalnij a márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin legerősebb kihívója lett volna, de kizárta a választási bizottság. Ugyanis az ellenzéki politikust testvérével együtt 2014-ben elítélték csalás és pénzmosás miatt, de erről az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: túlzó, tisztességtelen és ésszerűtlen volt az eljárás, kifejezetten Navalnijék kárára alkalmazták a büntetőjogot. A vádak szerint megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát, noha a cég pénzügyi igazgatója közölte: semmilyen kárt nem szenvedtek.

Navalnij január 28-ra tömegtüntetést hívott össze, kampányirodái pedig Oroszország-szerte igyekeztek terjeszteni a bojkottfelhívást.

A rendőrök Szentpéterváron számítógépeket, laptopokat, nyomtatványokat foglaltak le. Navalnij sajtótitkára, Ruszlan Saveddinov elmondta: az elmúlt két napban tizenegy irodájukat kutatták át, a bojkottra felszólító szórólapokat is lefoglalták.

Navalnij a Twitteren a történtekre úgy reagált: a hatóságok félnek attól, hogy sokan fogják bojkottálni a választást, de ez azt jelenti, hogy ez a helyes cselekedet. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik