Nagyvilág

Putyin élete végéig császár maradna Navalnij szerint

Az orosz elnök nem akar lemondani a hatalomtól és fél Navalnijtól, legalábbis az ellenzéki figura ezt állítja.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az a célja, hogy „élete végéig a császár maradjon”. Navalnij – aki indulni akart a márciusi orosz elnökválasztáson, de a központi választási bizottság december végén elutasította jelöltségének bejegyzését – szerdán az AFP francia hírügynökségnek adott interjút.

Ez a választás nem választás, és az én szerepem most az, hogy elmagyarázzam, hogy ennek az eljárásnak – amit ők választásnak neveznek – csak annyi a lényege, hogy újra Putyint nevezzék ki – fejtette ki a Kreml egyik leghangosabb bírálójának számító politikus. Be fogjuk bizonyítani és meg fogjuk győzni az embereket arról, hogy nem lehet ezt a választást, ezt a hatalmat elismerni.

Putyin élete végéig császár akar maradni. Az őt körülvevő milliárdosok és a világ leggazdagabb rétegéhez tartozó emberek is pontosan ezt akarják

– mondta Navalnij. Most nincsenek valódi választások. Amint lesznek, akkor mi fogunk nyerni. A hatalom ezt átlátja, és ezért lehetetlenítették el a jelöltségemet – mondta. Putyin fél tőlem, fél azoktól az emberektől, akiket én képviselek – jelentette ki. Hozzátette, sikerült létrehoznia Oroszország legújabb kori történelmének legjelentősebb politikai tömegmozgalmát, aminek munkáját több mint 200 ezer önkéntes segíti.

Az eltiltott ellenzéki politikus január 28-ra országos tüntetést hirdetett meg, és arra kérte híveit, hogy bojkottálják a március 18-ra kiírt választást. Navalnij tavaly márciusban és júniusban két alkalommal is jelentős tiltakozó megmozdulást szervezett több orosz városban. A demonstrációk miatt több ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok. (MTI)

(Kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik