Nagyvilág

Olyan éles Trump elméje, mint a borotvapenge

Teszttel is megvizsgálták orvosai az elnök egészségi és szellemi állapotát, és megállapították: remek géneket örökölt.

Kognitív tesztnek is alávetették orvosok Donald Trumpot, miután megvizsgálták az elnök egészségi állapotát – írja a BBC News. Ronny Jackson doktor sajtótájékoztatót is tartott, mivel a médiát régóta foglalkoztatja a hirtelen haragú elnök mentális állapota, pláne a nemrég megjelent, róla szóló botránykönyv után. Jackson így nyugtatott meg mindenkit:

Nincs kétségem az ő kognitív képességei vagy neurológiai funkciói felől.

A 71 éves elnököt még a múlt héten vetették alá egy három órás vizsgálatnak. Jackson szerint Trump egészségi állapota kitűnő, minden adat ezt támasztja alá, reméli, hogy elnöksége végéig így marad. Ebben megítélése szerint fontos szerepe van, hogy Trump egész életében nem ivott szeszt és nem dohányzott. Egy riporter azért megkérdezte, hogy lehet valaki kitűnő állapotban, amikor cukormentes kólán és sült csirkén él, mire a válasz:

Ezt hívják genetikának… Elképesztő génjei vannak.

Jackson azért hozzátette, jót tenne Trumpnak hosszabb távon,

ha kevésbé zsíros étrendre térne át és több testmozgást végezne.

Az elnök szellemi állapotát az ún. Montréali Kognitív Felmérés (MoCA) módszerével vizsgálták. Ez az alany figyelmét, koncentrációját, memóriáját, beszédét, konceptuális gondolkodását, számításait és tájékozódását vizsgálja egyebek mellett. Mindez Michael Wolff Tűz és düh című könyve után pláne aktuális volt, hisz egy nagyranőtt gyerekként írta le az elnököt.

Jacksont amúgy hivatalosan az Elnök Orvosának kell hívni, az amerikai haditengerészet egyik ellentengernagya, aki még Barack Obamát is vizsgálta korábban.

(Kiemelt kép: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik