Nagyvilág

Még a brexit fő szószólója szerint is elmaradhat a brit kilépés

Nigel Farage most arról beszélt, hogy a brit parlamentben is többségben vannak azok, akik azt szeretnék, Nagy-Britannia ne lépjen ki az EU-ból.

A radikális EU-ellenességéről hírhedt Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője már csütörtökön is felbőszítette a brexit-pártiakat, amikor azt mondta, újabb népszavazást kellene tartani a kilépésről, most pedig azt nyilatkozta az Observernek, hogy egyre jobban aggódik, amiért a brexit-ellenes erőkhez került az irányítás: „Csak a bennmaradás-pártiakról hallani. Többségük van a parlamentben, és ha nem szedjük össze magunkat, vereség lehet a történelmi győzelem vége” – mondta Nigel Farage.

A politikus szerint már a brexit-párti képviselők sem gondolkodnak abban, hogy Nagy-Britannia teljesen elszakadjon az EU-tól, a maradáspártiak pedig folyamatosan a brexit lehetséges, katasztrofális gazdasági következményeit hangoztatják, anélkül, hogy a másik oldal is kifejtené az álláspontját. Farage úgy látja, hogy a brexit szavazás óta a kilépést támogató erők gyakorlatilag nem érzik szükségét, hogy érveljenek az ügy mellett, hanem mindent ráhagytak a másik oldalra.

A Guardian elemzése szerint Farage nyilatkozata azt mutatja, a brexit-pártiak úgy gondolják, Theresa May kormánya már így is épp elég engedményt tett a maradáspártiaknak, és még többre is sor kerülhet. A kormány nemcsak elfogadta, hogy a kilépést megelőző, kétéves átmeneti időszakban az ország az egységes piac tagja marad, de karácsony előtt az EU-párti konzervatív képviselők is megszavazták, hogy a parlamentnek gyakorlatilag vétójoga legyen a majdani végleges brexit-egyezmény hatályba lépéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik