Nagyvilág

Coloradónak olyan nagy adóbevétel a marihuána, azt sem tudják, mihez kezdjenek vele

Colorado marihuána (colorado, marihuána, bolt, )
Colorado marihuána (colorado, marihuána, bolt, )

A cannabist legalizáló amerikai állam több pénzt szedett be, mint amire számított, így kénytelenek lesznek fizetni az adófizetőknek.

Coloradóban tavaly jelentek meg a marihuánát árusító üzletek, miután a coloradóiak egy népszavazáson a könnyűdrog legalizálása mellett tették le a voksukat. Az állam komoly adóbevételt remélt a különadóval sújtott termék árusításából, amit a népszavazás eredménye szerint az oktatás fejlesztésére kellene felhasználnia az államnak. Azonban egy állami jogszabály miatt most úgy tűnik, a marihuána árusítása után beszedett nagyjából ötvenmillió dollár (13,6 milliárd forint) nagy részét kénytelenek lesznek visszaadni az adófizetőknek, mert az állam nagyobb összeget szedett be adókból, mint amire számítottak.

A marihuánából származó adóbevételt egy 1992-ben, szintén népszavazáson elfogadott alkotmánymódosítás miatt kell majd visszaadni az embereknek, ami felső határt szab meg a beszedett adók összegére. Ha több pénzt gyűjtenek be, akkor azt az állam nem tarthatja meg magának, és vissza kell szolgáltatnia az embereknek. Azóta hat alkalommal kellett ezt megtennie Coloradónak, összesen több mint 3,3 milliárd dollár (900 milliárd forint) értékben.

 Egy ohiói fiatal válogat egy coloradói marihuánaboltban, 2014 január elsején
Fotó:Europress 

A cannabisra kivetett adókból befolyó túl nagy bevétel ezen problémájára már tavaly év elején is felhívták a figyelmet a szakértők és a helyi politikusok, de az ügy most egyre nagyobb figyelmet kap, ahogy egyre közelebb van a határidő, amikor döntésre kell jutni az ügyben. A törvényhozók egyelőre azonban még nem tudják, hogy a problémát hogyan lehetne orvosolni, de abban az adópolitikai kérdésekben általában ellentétes oldalon álló demokrata és republikánus politikusok is egyetértenek, hogy jobb lenne a pénzt megtartani az államnak és arra felhasználni, amire az emberek eredetileg is szánták: az iskolák fejlesztésére.

A politikusok kezét azonban köti az alkotmányba vésett „adóvisszafizetési garancia”. Jelenleg úgy tűnik, hogy nagyjából 30,5 millió dollárt kellene visszaadni az embereknek a marihuánadókból, azaz nagyjából 7,6 dollárt minden felnőtt coloradóinak. Arra több lehetősége is van az államnak, hogy ezt milyen formában teszi meg. Korábban általában adóvisszatérítés formájában kapták meg az adófizetők a pénzt, de az is előfordult, hogy egyes adók csökkentésével oldották meg a helyzetet.

 Eladó válogat egy vásárlónak egy denveri wellnesközpontban
Fotó:Europress 

A törvényhozók számára az egyik megoldás az lenne, hogy népszavazást írnak ki a kérdésben, amelyben a szavazókra bíznák a döntést, hogy az állam megtarthatja a marihuánaadókból származó bevételt. A helyi politikusok magabiztosak abban, hogy az emberek újabb alkalommal is megszavaznák, hogy a legálissá tett marihuána árusításából származó adóbevétel az államé legyen, és ne az ő zsebükbe vándoroljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik