Nagyvilág
WYE MILLS, MD - MARCH 31: Maryland's only Republican Congressman Andy Harris (R-MD) listens to constituents during a town hall meeting at Chesapeake College, on March 31, 2017 in Wye Mills, Maryland. Constituents were asked to submit written questions to be answered by the Congressman.   Mark Wilson/Getty Images/AFP

Magyar származású amerikai politikus fúrná meg a magyar sajtó támogatását

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 01. 10. 09:00

2017 novemberében az amerikai külügyminisztérium 700 ezer dolláros, azaz közel 200 millió forintos pályázatot írt ki a vidéki magyar sajtó támogatására.

A Supporting Objective Media in Hungary (Az objektív média támogatása Magyarországon) című pályázat kiírásában az szerepelt, hogy az amerikai külügy alá tartozó demokrácia és emberi jogok hivatala javítaná a magyar állampolgárok hozzáférését objektív információkhoz hazai és nemzetközi témákban. Növelnék a fővároson kívüli tényalapú lapok, rádiók és honlapok közönségének számát és javítanák a pénzügyi fenntarthatóságukat. Ezen kívül a pályázat célja, hogy javítsa a hozzáférést az elfogulatlan hírekhez.

Egy republikánus kongresszusi képviselő most petícióval fúrná meg ezt a kezdeményezést. A The Hill a Politicóra hivatkozva azt írja, hogy Andy Harris levelet küldött a kollégáinak, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a külügyminisztérium pályázata „az ellenzéki médiát” segítené és ezzel beavatkozna egy szövetségese belpolitikai életébe.

Orbán Viktor miniszterelnök a kezdetektől fogva támogatta Donald Trump elnököt és Orbán politikája sok szempontból hasonlít az amerikai elnökéhez,

áll a levélben, hozzátéve, hogy Amerikához hasonlóan Magyarország is a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe, sokszor a Soros György által pénzelt ellenzékkel szemben. Harris arra bíztatja a kollégáit, hogy aláírásukkal támogassák a pályázat visszavonását.

A dolog pikantériája, hogy Andy Harris maga is magyar származású, az édesapja, Harris Zoltán Miskolcon született 1911-ben és 1950-ben emigrált Amerikába. A politikus már ott született.

Kiemelt kép: Europress/Mark Wilson/Getty Images/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.