Nagyvilág

Külföldiek többé nem fogadhatnak örökbe etióp gyerekeket

Jóváhagyta szerdán az etióp törvényhozás azt a javaslatot, amely megtiltja külföldiek számára, hogy etióp gyerekeket fogadhassanak örökbe. A kormány indoklása szerint a lépés célja megakadályozni „a gyermekek elleni bűncselekményeket”.

A törvény hatályba lépése a következő hetekben várható, amikor megjelenik a kormány jogi közlönyében.

A tilalom célja, hogy megvédje az etiópiai gyerekeket és megakadályozza, hogy a jövőben esetleg rosszul bánjanak velük

– mondta Salamon Aszfav, az etiópiai nő- és gyerekügyi minisztérium szóvivője.

A tilalmat előíró törvény elfogadásakor azonban egyes képviselők hangot adtak aggodalmuknak, emlékeztetve, hogy kevés az országban az árvaház és a gyerekgondozó intézmény.

A kelet-afrikai országnak a gyerekek helyzetével kapcsolatos új politikája értelmében az árvákat saját szülőföldjükön, saját kulturális közegükben és hagyományaik szellemében kell felnevelni. A dokumentum szerint az árvákat vagy elhagyott gyermekeket csak helyiek fogadhatják örökbe, nevelőszülőkre kell bízni őket, akik biztosíthatják majd akár azt is, hogy e gyermekek később visszakerülhessenek biológiai szüleikhez.

Etiópia korábban már jelentősen csökkentette a helyi gyerekek engedélyezett külföldi örökbefogadásának számát azután, hogy 2011-ben nyilvánosságra került egy örökbefogadott etiópiai lány esete. Hana Williamset örökbefogadói olyan durva bánásmódban részesítették, hogy a 13 éves lány meghalt.

A híres amerikai színésznő, Angelina Jolie is büszkélkedhet Etiópiából örökbefogadott gyerekkel. Jolie 2005-ben adoptálta Zahara nevű lányát.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Kevin Winter/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik