Nagyvilág
Russian President Vladimir Putin (C) sits next to Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) during the World Judo Championships in Budapest on August 28, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Kongresszusi jelentés: Amerika nem számíthat Magyarországra

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 01. 10. 16:54

Korábban a témában:

Jelentést tettek közzé szerdán az amerikai szenátus külügyi bizottságának demokrata tagjai Oroszországi európai befolyásáról, melyben többek közt külön fejezetet szenteltek Magyarországnak is.

A dokumentumban szót ejtenek arról, hogy

  • Orbán Viktor az Európai Unióban és a NATO-ban is az egyik legnagyobb támogatója Vlagyimir Putyin elnöknek;
  • Oroszország nyugatellenes propagandával és szélsőjobboldali pártokkal töltötte meg az országot (itt külön példaként említik Kovács Bélát, a Jobbik volt politikusát, aki az EU intézményei ellen kémkedett orosz színekben);
  • az orosz titkosszolgálat különösen jó kapcsolatot ápol a magyarországi szélsőjobboldali csoportokkal.
  • az orosz kormánypropaganda teret nyer a magyar médiában, a kormányközeli lapok, mint a 888.hu vagy a Magyar Hírlap rendszeresen hivatkoznak a Sputnikra és az RT-re is.
  • a politika átláthatóságának hiánya lehetővé tette a korrupció fokozását, amit Oroszország kihasznál;
  • a magyarok 79 százaléka az Európai Unióban szeretne maradni és 61 százalékuk szerint az unió jó dolog.

Összegzésükben úgy fogalmaznak,

mivel az Egyesült Államok és szövetségesei arra törekednek, hogy visszaszorítsák az orosz befolyást Európában, sajnos nem találnak partnert a magyar kormányban.

Trump tétlenül nézi az orosz befolyás növekedését

A demokraták  Trump szemére vetették, hogy nincs stratégiai terve az orosz törekvéseket kivédeni igyekvő nyugati demokráciák erőfeszítéseinek támogatására, valamint az Egyesült Államok megvédésére.

A beszámoló szerint az oroszok tevékenysége különösen intenzív 19 európai országban. Moszkva fegyvertárához tartozik a kibertámadás, a dezinformáció, a közösségi médiában folytatott titkos tevékenység, a szélsőséges politikai csoportok pénzelése, a korrupció, és egyes esetekben a gyilkossági kísérletek, illetve a katonai műveletek.

A 2016-os amerikai elnökválasztás óta ez az első kongresszusi beszámoló, amely átfogóan részletezi Moszkva demokráciák aláásására tett lépéseit. A demokraták úgy látják, Trump semmit sem tett annak érdekében, hogy ellensúlyozza Oroszország destabilizáló tevékenységét hazájában és szerte a világon.

Amerikai elnök korábban soha nem vett ennyire semmibe egy ilyen súlyos és növekvő nemzetbiztonsági fenyegetést

– figyelmeztetett a több mint 200 oldalas jelentés, amelyet egyetlen republikánus sem írt alá a szenátus külügyi bizottságából. A beszámolót a bizottság legmagasabb rangú demokrata szenátora, a Marylandet képviselő Ben Cardin adta ki.

Vietnam's Prime Minister Nguyen Xuan Phuc (L), US President Donald Trump (C) and Philippine President Rodrigo Duterte join hands for the family photo during the 31st Association of South East Asian Nations (ASEAN) Summit in Manila on November 13, 2017. 
World leaders are in the Philippines' capital for two days of summits.  / AFP PHOTO / JIM WATSON
Europress / AFP / Jim Watson

Cardin közleményében azt írta: mindent megtett azért, hogy az amerikaiak betekintést nyerhessenek Vlagyimir Putyin orosz elnök erőfeszítéseinek valódi terjedelmébe és mélységeibe”.

Miközben az elnök  gyakorlatilag tétlenül nézi az eseményeket, Putyin aszimmetrikus arzenálja egyre kifinomultabb,  és közben  annak jövőbeli lehetőségeit kutatja, hogyan akaszthatná meg a kormányzást, és csökkenthetné az Egyesült Államok és Európa által az elmúlt 70 évben kiépített demokratikus intézmények támogatottságát

– tette hozzá a szenátor.

A jelentés szerint az amerikai elnök helyett a kongresszusnak kell hangsúlyosabb szerepet játszania a demokrácia védelmében. A beszámoló meghallgatásokat és kétoldalú erőfeszítéseket ajánlott annak érdekében, hogy segíthessenek az orosz agresszióval szembesülő európai országoknak.

A nyolc fejezetből és számos függelékből álló dokumentum több mint harminc javaslattal állt elő az orosz befolyás kivédésére. Ezek között szerepel a külügyminisztérium Globális Fellépés Központja kapacitásainak maximális kihasználása, amelyet 2016-ban hoztak létre a terrorista propaganda leszerelésére, majd hatáskörét tavaly az orosz propagandára is kiterjesztették. A demokraták szerint emellett létre kellene hozni egy külön szervezetet a válaszadás koordinálására, valamint újabb szankciókat kellene bevezetni a felelősökkel szemben.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.