Nagyvilág

Kínában a havazás pusztít, már tízen meghaltak

Szokatlanul hidegre fordult az idő India északi részén, és havazott Kína középső és keleti részében, ahol halálos áldozatai is vannak a téli időjárásnak.

A hirtelen jött hideg miatt átmenetileg bezárták az általános és a középiskolákat az indiai Uttar Prades szövetségi tagállamban, ahol mintegy 200 millió ember él. Az elmúlt napokban a minimális hőmérséklet 6-7 Celsius fok közé süllyedt, ami a fele az ilyenkor megszokottnak. A térségbeli épületekben nincsen központi fűtés.

A meteorológusok további lehűlést jeleznek előre. A hatóságok utasítása szerint az oktatási intézmények legalább hétfőig zárva maradnak. Az állam főminisztere, Jogi Aditjanath csütörtök este felkeresett több éjjeli menedékhelyet, és ezután után úgy rendelkezett, hogy osszanak takarókat és tűzifát a szegényeknek.

Kína keleti és középső részén, az elmúlt napok heves havazásaiban tíz ember meghalt – számolt be pénteken a helyi katasztrófavédelem. A rendkívüli időjárás mintegy 560 ezer ember érint. A katasztrófa sújtotta körzetekből kétszáz embert menekítettek ki. A havazásban 400 épület megrongálódott, 13 ezer hektárnyi területen a vetésekben keletkezett kár. A veszteség  mértékét mintegy 76 millió dollárra (mintegy 20 milliárd forintra) becsülik.

A kínai meteorológiai szolgálat csütörtökön a havazás és ónos eső miatt – a négy fokozatú skálán – a korábbi kettes szintről hármas szintűre emelte a riasztás mértékét az ország középső és keleti részében. Ezekben a körzetekben gondok voltak az áramellátásban és a közlekedésben. A havazások körzetében a vasútforgalmat is leállították egyes viszonylatokban.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik