Nagyvilág

Amerika mindenkit felszólított az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatok megszakítására

Az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatok megszakítására szólított fel minden országot szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, egyúttal arra figyelmeztette Phenjant, hogy ha háború törne ki, az észak-koreai rezsimet „teljesen szét fogják zúzni”.

Haley elmondta, hogy Washington Észak-Korea olajellátásának megszakítását kérte Kínától abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Donald Trump amerikai elnök folytatott a nap folyamán kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel.

Ma arra szólítunk fel minden nemzetet, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával”, és szakítsák meg kereskedelmi kapcsolataikat a rezsimmel, leállítva minden importot és exportot, s kiutasítva minden észak-koreai munkást

– mondta az amerikai ENSZ-nagykövet az ülésen, amelyet amiatt hívtak össze, hogy Phenjan helyi idő szerint szerdára virradó éjszaka ismét felbocsátott egy interkontinentális ballisztikus rakétát.

Minden korábbinál erősebb rakétát lőtt ki Észak-Korea
Az Amerikai Egyesült Államok bármely pontját elérik a fegyverrel.

Az ENSZ BT határozatait sértő rakétakísérletre utalva Haley kijelentette, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető olyan döntést hozott, amely a világot közelebb viszi a háborúhoz, és nem távolabb tőle.

Sohasem kerestük egy háború lehetőségét Észak-Koreával, és ezt ma sem tesszük

– mondta az amerikai nagykövet. „De ha háborúra kerül sor, ne tévedjenek, az észak-koreai rezsimet teljesen szétzúzzák”.

Észak-Korea szerdán azzal a bejelentéssel állt a világ elé, hogy sikerrel próbálta ki, eddigi legerősebb interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely képes az Egyesült Államok bármely pontjára csapást mérni egy nukleáris robbanófejjel. A kommunista rezsim állami médiájában közzétett kormánynyilatkozat szerint a kora hajnalban felbocsátott Hvaszong-15 típusú rakéta röppályája csúcsán 4475 kilométeres magasságot ért el, és 53 perces útja végén az indítás helyétől 950 kilométerre csapódott a tengerbe.

A szeptember közepit követő újabb észak-koreai ballisztikusrakéta-kísérletre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok a múlt héten újra felvette Phenjant a terrorizmust támogató államok listájára.

Beszho Koro Japán nagykövet a BT rendkívüli ülésén “teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette Phenjan legutóbbi rakétafelbocsátását, és azt követelte az országtól, hogy állítson le minden ballisztikusrakéta-kísérletet, nukleáris fejlesztést és más provokációt.

“Japán sohasem fog eltűrni egy atomfegyverekkel felszerelkezett Észak-Koreát” – mondta. „Nincs más választásunk, mint együttműködni, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakorolhassuk Észak-Koreára, annak érdekében, hogy eltérítsük mostani cselekvési irányától, és az atomfegyver-mentesítés felé fordítsuk.”

Vu Haj-tao kínai helyettes nagykövet ismét előállt azzal a javaslattal, hogy a felek válasszák a kettős befagyasztás megoldását, amelynek értelmében Észak-Koreát rakéta- és atomfegyver-kísérleteinek leállítására szólítanák, cserébe pedig az Egyesült Államok és Dél-Korea leállítaná a Koreai-félsziget közelében közösen tartott rendszeres hadgyakorlatait.

(MTI, kiemelt kép: Europress / AFP PHOTO / KCNA via KNS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik