Nagyvilág

Becsukták a tigrises csecsen vezér Instagramját

Putyin kaukázusi kegyence nagy közösségimédia-rajongó, fájhat neki a lépés.

Nagy a fölháborodás Oroszországban, de legfőképp Csecsenföldön, miután az egykor még Moszkva ellen lázadó, most már annak leghűségesebb embere, Ramzan Kadirov online csapás áldozata lett. Kadirov rajongja a közösségi médiát, ellenben az Instagram és a Facebook is blokkolta őt – írja a Guardian.

Kadirov állítja, szombaton váltak elérhetetlenné az oldalai, szerinte amerikai nyomásra, indok nélkül. Annyiból megalapozottak Kadirov vádjai, hogy az Egyesült Államok a múlt héten utazási és pénzügyi szankciókat vetett ki a csecsen elnökre az emberi jogok rendszeres megsértése miatt.

Koncentrációs táborba zárják a csecsen melegeket
Egy orosz lap írta meg először, hogy mintegy száz meleg férfit kínoztak meg és zártak táborba.

A Kadirov-féle Instagram a rémségek bizarr cirkusza volt eddig. Halálos fenyegetéseket éppúgy küldött itt, ahogy lazán birkózott krokodilokkal vagy cirógatott tigriseket. A 3 millió követőjétől tavaly információkat kért elveszett macskájáról is (a Facebookját 750 ezren követik).

Mindenesetre az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor hivatalos választ vár a két oldalt üzemeltető cégtől, miért kellett blokkolni Kadirov site-ját. Leonyid Levin orosz képviselő egyenesen a szólásszabadság elleni támadásnak mondta ezt (mondta egy olyan országban, ahol ez már csak nyomokban található meg).

Dzsambulat Umarov csecsen információs miniszter keményebben fogalmazott, a lépés szerinte egy hitvány amerikai kibertámadás. Mindenesetre sem az Instagram, sem a Facebook nem kommentálta még a történteket.

(Kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik