Nagyvilág

Putyin meghosszabbította Kadirov kinevezését

Ugyanakkor kérte a Kreml támogatását élvező csecsen vezetőtől, hogy próbáljon meg jobban együttműködni a szövetségi hatóságokkal, akikre tavaly még lövetett volna.

Vlagyimir Putyin pénteken meghosszabbította Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetői megbízatását. Az orosz államfő azt a reményét is kifejezte, hogy a politikus jelölteti magát a szeptemberben rendezendő csecsenföldi választáson, és a csecsenek „elismerik majd a köztársaság vezetőjének érdemeit”.

Ugyanakkor Putyin azt kérte Kadirovtól, hogy „fordítson nagyobb hangsúlyt a szövetségi szervekkel való szorosabb együttműködésre, különösen biztonsági kérdésben”. Ez még egészen visszafogott kérés ahhoz képest, hogy sajtóértesülések szerint a csecsen vezető tavaly a szövetségi hatóságok elleni tűzparancs kiadásával fenyegetőzött. Az elnök felhívta Kadirov figyelmét a csecsen fiatalságot sújtó munkanélküliség problémájára is.

A 39 éves Ramzan Kadirov ellentmondásos politikai utat járt be: az első, 1994-1996 között lezajlott csecsen háború idején még apjával együtt a szakadárok oldalán, az orosz hadsereg ellen harcolt. 1999-ben azonban apja, Ahmad Kadirov csecsen mufti átállt Moszkvához, fia is követte. Az idősebb Kadirov később Csecsenföld elnöke volt, mígnem 2004-ben egy pokolgépes merényletben meg nem halt.

Ramzan Kadirov 2007 óta irányítja az észak-kaukázusi köztársaságot, akinek az iszlamista lázadás elfojtását célzó intézkedéseit, noha jogi értelemben erősen megkérdőjelezhetőek, a Kreml támogatja.

Február végén egyébként a csecsen vezető arról beszélt, hogy az ő ideje lejárt a köztársaság vezetőjeként, és kilenc gyermekével szeretne foglalatoskodni, de kész teljesíteni Oroszország elnökének minden parancsát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik