Nagyvilág

És akkor Mike Pence felbukkant Afganisztánban

Váratlanul Afganisztánba látogatott csütörtökön Mike Pence amerikai alelnök, hogy karácsony alkalmából találkozzon az ott szolgáló amerikai katonákkal, és hogy biztosítsa Asraf Gáni afgán elnököt a további amerikai támogatásról.

Pence a Kabul melletti bagrami légitámaszponton, egy hangárban beszédet mondott több száz amerikai katona előtt. Előtte járt az elnöki palotában. Gáni tájékoztatta őt arról, hogy a koalíciós erők az idén több tálib parancsnokot öltek meg, mint bármikor korábban.

Jelenleg egy 17 ezer fős nemzetközi kontingens szolgál Afganisztánban, ebből 15 ezer amerikai katona. Háromezer-nyolcszáz amerikait most az ősszel vezényeltek oda, miután Donald Trump amerikai elnök augusztusban bejelentette stratégiáját az afganisztáni helyzet rendezésére.

Pence a Kabulba tartó repülőúton újságíróknak azt mondta: az elnök a következő napokban fogja eldönteni, hogy további katonákat is vezényelnek-e Afganisztánba. A cél a tálibok visszaszorítása és tárgyalóasztalhoz kényszerítése, hogy békét lehessen kötni az évtizedek óta háborútól sújtott országban.

Pence alelnökként először járt háborús övezetben, ez volt eddigi hivatali idejében a legfontosabb külföldi út. Trump elnökként még nem járt háborús térségben.

Kiemelt kép: Europress/AFP/POOL/ Mandel Ngan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik