Nagyvilág

Süddeutsche Zeitung: Magyarország kiüresíti a jogállamot

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a jogállamiság kelet-közép-európai helyzetével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal keddi számában.

A Kelet felé lefelé című kommentárban a szerző, Florian Hassel kiemelte, hogy a fiatal demokráciák Lengyelországtól Szerbiáig lerombolják jogállamukat, és az EU tétlenül nézi, hogyan vész oda a hitelessége.

A lengyelországi igazságügyi reformmal kapcsolatban kifejtette, hogy Lengyelország nincs egyedül a jogállamiság kiüresítésével, elsőként Magyarország indult el ezen az úton, és a többiek követték.

Hozzátette, biztosan nem egyszerű, de sürgető az EU szerkezeti hibáinak kijavítása, és ennek részeként be kell vezetni, hogy ha egy tagállam következetesen megsérti kötelezettségeit vagy leépíti a jogállamot, akkor a többiek egyszerű többséggel megbüntethetik, vagy akár ki is zárhatják.

Hangsúlyozta,

keserű lecke Európának, hogy a közösség alapját, a jogállamot kiüresítik és lerombolják, alig három évtizeddel azután, hogy Közép- és Kelet-Európa polgárai megharcoltak érte.

Hiába várja bárki, hogy az EU majd megbuktatja Orbánt
EP-képviselőkkel beszéltünk azért, hogy kiderüljön, mennyire szorongatják a magyar kormányt az unió felől. A válaszok egybecsengőek: nem az EU dolga Magyarország belügyeinek irányítása.

Kiemelt kép: Europress/AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik