Nagyvilág

Jaj a pingvineknek, jönnek a kínai turisták

Szaladhatnak a pingvinek, ezrével mennek a kínai turisták az Antarktiszra, a környezetvédők meg rettegnek a hatásoktól.

Roppantul örül a kínai média annak a hírnek, hogy leszállt az első kereskedelmi repülőgépük az Antarktiszon – írja a Shanghaiist. A repülő szombaton landolt, a fedélzetén 22 kínai turista utazott, akik Hongkongból szálltak fel, a dél-afrikai Fokvárosban pedig megálltak kicsit. A kínai média új korszakról ír a sarkvidéki utazásban.

Érdekesség még, hogy a kínaiak azt híresztelik, egy kínai utazásszervező cégen keresztül jutottak most ki az utazók, holott Fokvárostól az Antarktiszig a White Desert nevű nemzetközi cég szállította őket. Ez a vállalkozás mindkét sarkvidékre szervez utakat.

Az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt a déli kontinensre látogató kínai turisták száma: 2008-ban még csak 100-an voltak, 2016-ban már 4000-en. Már csak az amerikai turisták száma magasabb a fagyos földrészen. A kínai utazási irodák ugyanis betalálták a legtehetősebb kínaiakat, akik 100-500 ezer jüan (40-200 millió forint) közötti áron egy-kéthetes utakat vehetnek, de akár egy jegyesfotózást is csinálhatnak.

A környezetvédők persze tartanak a turizmustól, ami szerintük csak szemetet termel és az őshonos állatok zargatásával jár együtt. A tendencia mégpedig arrafelé mutat, hogy évről évre több kínai turista lép az Antarktisz jegére hajóról vagy repülőről.

(Kiemelt kép: Hemis.fr/Pitamitz Sergio)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik