Nagyvilág

Műszaki hiba okozta az osztrák gázrobbanást

Műszaki okok állnak a legfontosabb osztrák gázterminál történt keddi robbanás hátterében, közölte a rendőrség a Twitter-oldalán, de részleteket egyelőre nem árultak el.

A baleset következtében egy ember meghalt, 18-an megsérültek, ebből öten súlyosan. A robbanás reggel háromnegyed kilenckor történt, és hatására tűz keletkezett a magyar határtól 70 km-re, Baumgarten an der March településen található létesítményben.

Olaszországban rendkívüli állapotot hirdettek, ugyanis súlyos energiaellátási problémákkal küzdenek ezekben az órákban.

Magyarországon minden rendben

Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kedden azt közölte az MTI-vel, hogy nem befolyásolja a magyarországi gázellátást az ausztriai Baumgarten an der March közelében működő gázterminálban kedd reggel bekövetkezett robbanás.

A szolgáltató vezetője ismertette, hogy az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása – a szlovák-magyar együttműködésnek köszönhetően – Balassagyarmat átadási ponton is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. Hozzátette: a magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje megfelelő, a téli fűtési időszak igényeit bőven fedezi.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztása legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kellett elhelyezni a tárolókban

– közölte a MEKH elnöke.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Joe Klamar

Ajánlott videó

Olvasói sztorik