Közélet

Magyarország felé is korlátozzák az Ausztriából jövő gázt

Mint megírtuk, kedd reggel robbanás történt Ausztria egyik legfontosabb földgázelosztó terminálján. A balesetben egy ember meghalt, 18-an megsérültek, ebből öten súlyosan.

A Gas Connect Austria közleményében biztosított arról, hogy Ausztria földgázszükségleteit „belátható ideig” fedezni tudják. Viszont a robbanás miatt további intézkedésig korlátozások állhatnak be az Ausztrián keresztül déli-délkeleti irányba történő szállításokban. A szomszédos gázvezetékek üzemeltetőit haladéktalanul tájékoztatják, hogy megtehessék a szükséges lépéseket.

Robbanás a legfontosabb osztrák gázterminálon
Egy ember meghalt, sokan megsérültek.

A baumgarteni terminálba Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

A HVG Jenei András piaci szakértőre hivatkozva azt írja, hogy a magyar ellátásbiztonságot nem fenyegeti a korlátozás, mert egyrészt Ukrajna felől érkezik elég gáz, másrészt pedig a tárolók töltöttsége is megfelelő.

Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető közölte: a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre. A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/APA/ROBERT JAEGER/Austria OUT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik