Nagyvilág

Rendőrök lelőtték a kutyáját, majd kötelezték, hogy vágja le az eb fejét

A Georgia állambeli férfit letartóztatással és börtönnel fenyegették, ha nem teszi meg.

Kutyája lefejezésére kényszerítettek rendőrök egy férfit az amerikai Georgia államban, miután egyikük két lövéssel megölte az ebet, mert rátámadt – jelentette a helyi sajtó. Joe Nate Goodwin több videót is készített a rendőrökkel folytatott beszélgetésből, amit a Facebook-oldalán osztott meg. Azok egy részét azok tartalma miatt a közösségi oldal eltávolította – írta a Macron Telegraph című lap, ami néhány felvételt közzétett saját oldalán.

A kétéves pitbullkeverék kutyát helyi idő szerint péntek délután lőtte le egy rendőr, nem sokkal azután, hogy az eb megharapott egy 46 éves nőt, aki a szomszédos házban vendégeskedett. Amikor egy  rendőr később kiment Goodwin házához, a Big Boy nevű kutya a megyei seriff közlése szerint „agresszívan, ugatva és morogva kezdett el rohanni” a rendőr felé, aki védve az életét agyonlőtte.

Goodwin elmondása szerint a barátnője értesítette arról, hogy az ebet lelőtték. Amikor hazaért, elbeszélgetett a kutyáját megölő rendőrrel, és megértően vette tudomásul, hogy a rendőrnek nem volt más választása, mint megölnie az ebet.

Ekkor jelent meg a háznál James Hollis nyomozó, aki egészségügyi szakértők megkérdezése után közölte a házaspárral, hogy le kell vágniuk a kutya fejét, hogy azt elküldjék egy laboratóriumba, megvizsgálni, hogy az eb veszett volt-e. Goodwin tiltakozni kezdett, és ekkor kezdett el videókat készíteni, hogy dokumentálja a történteket.

Az egyik felvételen hallani lehet, ahogy Hollis börtönnel fenyegeti meg Goodwint, ha nem hajtja végre az utasítást, és nem vágja le saját kutyája fejét – írta a Telegraph.  A férfi elmondása szerint utólag már megbánta, hogy megtette, amit követeltek tőle, de akkor félt, hogy őt is lelövik, vagy börtönbe vetik – írta az Atlanta Journal-Constitution (AJC).

A levágott fejet végül a rendőrök utasítására egy műanyag zacskóba rakták, majd Goodwin barátnője az egész utat végigbőgve vitte el azt a közegészségügyi hivatalba.

Az esetről szóló hírek megjelenése után a közegészségügyi hivatal közölte, hogy nem lett volna szabad a gazdának levágnia az eb fejét. A hivatal szóvivője, Nancy Nydman az AJC-nek és a Telegraphnak elmondta: a fej eltávolítását csak képzett szakember végezhette volna el.

Egyrészt azért, hogy a minta biztosan használható legyen a veszettség tesztelésére, valamint a fejet levágó ember biztonsága érdekében. A szakszerűtlenül, megfelelő eszközök nélkül végzett fejlevágás ugyanis fertőzésveszélyes.

A megyei seriff hivatal közölte, hogy belső vizsgálatot indítottak az esettel kapcsolatban, Hollis nyomozót pedig annak idejére kényszerszabadságra küldték.

A kutya egyébként a vizsgálatok szerint nem volt veszett – mondta el Nydman.

(Kiemelt fénykép: Macron Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik