Élet-Stílus

Veszettséggel fertőzte meg a családját a kisbaba

Édesapjának és hétéves bátyjának is átadta a kórt.

Az eset a polgárháború sújtotta Kongói Demokratikus Köztársaságban történt, ahol az elmúlt hónapokban veszettség „járvány” tört ki. Ez azt jelenti, hogy eddig több mint 150 fertőzöttet regisztráltak, közülük pedig legalább 10 már meghalt.

Még többet megtudhat a veszettségről ezekből a cikkeinkből:

Az a kisbaba is, akinek édesapját és egyik testvérét az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet programjának önkéntesei gyógyították, miután a kicsi átadta nekik a gyilkos kórt. Hogy a kicsi pontosan hogyan fertőződött meg, még a család sem tudja biztosan, az orvosok szerint az a legvalószínűbb, hogy egy fertőzött állat haraphatta meg.

Édesapját és testvérét viszont már ő fertőzte meg, amikor megharapta őket. Noha a veszettséget itthon elsősorban az állatok terjesztik, az orvosok szerint elméletileg lehetséges az emberről emberre való terjedés is, igaz, nagyon ritka.

Az Orvosok Határok Nélkül programban részt vevő doktornő, dr. Jantina Mandelkow a Metro újságnak elmondta, a szíve szakadt meg, amikor kiderült, hogy a haldokló kisbaba megfertőzte a szeretteit is. „Ez egy lehetetlen helyzet, hiszen a családtagok normális esetben, mindent megtesznek, hogy beteg szerettük mellett lehessenek. Veszettség esetén úgy tűnik, épp ez sodorja őket a legnagyobb veszélybe.”

Az édesapa és a 7 éves bátyja végül a kezelésnek köszönhetően meggyógyult.

Az ezerarcú betegség

A veszettség szinte minden betegen más tüneteket produkál, de a legyakoribbak: nyáladzás, lógó állkapocs, kancsalság, agreszió, kóborlási hajlam, emészthetelen tárgyak lenyelése, víziszony és rekedtes hang.

A kutyáknál először viselkedésváltozás lép fel, majd a megszokott táplálék helyett furcsa, akár gusztustalan dolgokat fal fel, a sebes, marások helyét vadul nyalja, olykor szétmarcangolja. Később ingerlékenyebb lesz, a láncát, ketrecét szét akarja harapni. Ha elkóborol, naponta akár 40-50 km-et is megtesz. Végül jön a tompultság, fokozódnak a betegség kiváltotta bénulások. Lassan teljesen lebénul az állat, és a betegség 5-15. napján a légzőizmok bénulása elpusztítja.

A macska, mint a kutya, megvadul, fejre támad. A dühöngő veszettség 2-4 alatt végez az állattal.

A róka barátságos lesz, veszélyérzete elhagyja, akár meg is simogatható – de ez átcsaphat agresszióba. A bénulás ritka.

Az emberen is három szakaszban jeletkezik a betegség:
1, lehangoltság vagy izgatottság, álmatlanság, rossz étvágy, kis láz jellemző (2-8 nap)
2, dühöngés, izgatottság lép fel, erős fény vagy arcba fújás fájdalmas légzési-nyelési görcösket válthat ki. Remegés, nyáladzás lép fel (1-3 nap). 
3, bénulás: egyre erősebb a gyengülés, a korábbi erős tünetek alábbhagynak. A kéz-láb megbénul, eszméletvesztés, majd bekövetkezik a halál 2-18 óra).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik