Élet-Stílus

Kölyökkutya harapta meg, az életéért küzd

kiskutya (kutya, kölyökkutya, )
kiskutya (kutya, kölyökkutya, )

Veszettséggel tért haza az a brit nagymama, aki két hónapja Indiában nyaralt.

Még mindig kritikus az állapota annak a londoni nagymamának, akit 9 héttel ezelőtti indiai nyaralásán egy kölyökkutya harapott meg. A Sky News riportere elmondta, az ötvenes évei közepén járó nő állapotáról csak nagyon keveset mondanak orvosai, az azonban már biztos, hogy veszettséggel kezelik a Trópusi Betegségek Kórházában, Londonban.

Az újságcikkek szerint a nagymama 10 nappal ezelőtt kezdte rosszul érezni magát, és azonnal orvoshoz ment, aki aznap hazaküldte. Mivel a tünetei másnap sem enyhültek, ezért ismét felkereste az orvost, ezúttal egy másikat, Trentben, de onnan is hazaküldték. Végül egy nappal később visszatért ide, mert sokkal rosszabbul érezte magát. Innen a Woolwich kórházba küldték, ahol az orvosok a tünetei alapján veszettségre kezdtek gyanakodni, és átküldték a Trópusi Betegségek Kórházába, ahol végül a betegséget diagnosztizálták is.

A nő állapota jelenleg is kritikus, orvosai szerint az életéért küzd, könnyen elképzelhető, hogy belehal a betegségbe. A veszettség ugyanis, néhány kevés kivételtől eltekintve az emberre halálos: a gyógyulásra akkor van reális esély, ha az ellenanyagot már közvetlenül a harapás után megkapja valaki, ám az idegrendszeri tünetek megjelenése után ez már hatástalan.

Jó előre felkészülni, ha külföldre utazunk

Bár a veszettség Európában – így Nagy-Britanniában is – egyre ritkább, a fejlődő országokban még most is évente 55 ezer veszettséges esetet regisztrálnak. A betegséget az emberek az esetek többségében fertőzött kutyáktól kapják meg harapás következtében.

Mivel a veszettség elleni preexpozíciós kezelésben elsősorban a nagy kockázatnak kitett embereket (vadászokat, barlangászokat, állatorvosokat) részesítik, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, aki külföldre készül, vagy tudja, hogy külföldön állatokkal fog dolgozni, hogy jó előre tájékozódjon az adott országról és arról, mekkora ott a veszettség valószínűsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik