Nagyvilág

Húsz év börtönre ítélték a fegyvertelen feketét agyonlövő rendőrt

Emberölés vétkében találták bűnösnek és 20 év börtönre ítélték csütörtökön Michael Slagert, azt az amerikai rendőrtisztet, aki tavalyelőtt Dél-Karolinában több lövéssel agyonlőtte az igazolás elől elfutó fekete bőrű férfit, Walter Scottot.

Az amerikai bíróság másodfokú emberölés vádjában találta bűnösnek Slagert. Ez az amerikai jogban annyit tesz, hogy bár a gyilkosságot szándékosan követték el, nem előre eltervezett bűncselekményről van szó, hanem hirtelen felindulásból vagy gondatlanságból elkövetett emberölésről.

David Norton, a Slager-ügy tárgyalását vezető bíró közölte: jogi útmutatók alapján dönt a 36 éves fehér férfi büntetéséről. Az útmutatók 19 és 24 év közötti börtönbüntetést javasolnak az ilyen típusú bűncselekményekre. Norton nem sokkal később bejelentette, hogy 20 év börtön mellett döntött.

Slager május óta van fogságban, amikor is bűnösnek vallotta magát polgári jogok megsértésében egy szövetségi bíróságon azzal kapcsolatban, hogy hátulról nyolcszor rálőtt az akkor 50 éves Scottra, miután az elfutott előle.

Az áldozat édesanyja és testvére csütörtökön, a tárgyalóteremben megbocsájtott a volt rendőrnek.

Rutinellenőrzés

A 2015-ös incidensről rendőrségi és egy amatőr felvétel is készült, előbbi tanúsága szerint Slager egy közlekedési rutinellenőrzés során azért szólította fel lehúzódásra a sötét színű Mercedest vezető Scottot, mert az autónak törött volt a féklámpája.

Scott közölte a rendőrrel, hogy még nem íratta át a nevére az autót, ezért nincs forgalmi engedélye és kötelező biztosítása. A rendőr ezután visszaült a járőrkocsiba, hogy a fedélzeti számítógépen lefuttassa a gépjárművezető adatait.

Walter Scott egyszer kiszállt a Mercedesből, és láthatóan mondani akart valamit, de a rendőr felszólította, hogy üljön vissza. A férfi engedelmeskedett, de röviddel később ismét kinyitotta az ajtót és futni kezdett.

Azt, hogy mi történt az első pillanatokban, amikor Slager utolérte Scottot, már nem látta a kamera. A médiát megjárt amatőr felvételen már csak annyi látható, hogy egy sokkolónak látszó tárgy a földre esik, a rendőr pedig már a fegyveréért nyúl, a későbbi áldozat pedig futásba kezd. Slager anélkül, hogy megállásra vagy megadásra szólította volna fel, nyolcszor rálőtt a menekülőre. A rendőr megbilincselte a földön fekvő férfit, visszalépett tőle, majd mellédobott egy tárgyat, amelyről a felvétel alapján nem lehetett megállapítani, hogy micsoda.

Többszörös visszaeső

Slager védőügyvédjei azt állították, hogy a rendőr önvédelemből adta le a lövéseket, miután Scott a sokkolójáért nyúlt. Hozzátették, hogy Slagernek sohasem voltak ellenséges érzései kisebbségek ellen.

A négygyerekes, elvált Scott korábban háromszor is ült börtönben, mert nem fizette a gyerektartást. Rokonai szerint emiatt futhatott el az igazoltatás elől.
Slagert 2013-ban feljelentette egy Mario Givens nevű fekete férfi, mert sokkolót használt ellene az otthonában. Givens azt állította, hogy nem volt nála fegyver. Slagert akkor nem távolították el a rendőri testülettől, de Scott lelövését követően igen.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik