Nagyvilág

Robbanás végezhetett az argentin tengeralattjáró matrózaival

Már Argentína védelmi minisztere se fűz sok reményt, hogy a 44 tengerész életben lenne.

Az argentin hadsereg úgy hiszi, egy robbanás pecsételhette meg annak a tengeralattjárónak a sorsát, ami még novemberben tűnt el a déli Atlanti-óceánon 44 fővel a fedélzetén – írja a CNN Oscar Aguad védelmi miniszterre hivatkozva. Aguad egy argentin tévének beszélt hétfőn, hogy a nemzetközi atomszervezetek által észlelt robbanás megtörténhetett.

Ezt ráadásul azon a helyen detektálták, ahonnan az utolsó jelek érkeztek az ARA San Juanról november 15-én.

A riporter fel is tette a kérdést Aguadnak, valóban meghaltak-e a tengerészek, mire a miniszter annyit felelt: “Pontosan.” Mindenesetre amerikai és orosz robot-tengeralattjárók kutakodnak a hegyes tengerfenéken a jármű után. De abban már nem reménykednek, hogy élve megtalálják a legénységet, csak a roncsot keresik.

Robbanást hallottak az eltűnt tengeralattjáró közelében
44 tengerész volt a fedélzeten az eltűnéskor. Még nem tudni biztosra, a jármű robbant-e fel.

Eddig annyit lehetett tudni, hogy cirka tíz órával a robbanás előtt egy akkumulátor rövidzárlatot kapott. Mindenesetre már korrupció gyanúja is felmerült, ezt a miniszter is elismerte. Ugyanis azon spórolhattak, hogy a kétévenkénti nagygenerál helyett ötévente javították csak nagyban a gépet. Ráadásul a felhasznált alkatrészek is silány minőségűek voltak olykor, a költségtúllépések ellenére.

Az ARA San Juan a déli Ushuaiából tartott az északabbi Mar del Plata kikötőjébe, amikor eltűnt. A kutatás-mentés csúcspontján 28 hajó és 9 repülő (11 országból) kereste a hajót mintegy 40 ezer négyzetkilométernyi területen, 4000 fő bevonásával. Azonban eredmény nem jött, bejelentették, hogy nincs esély túlélő megtalálására, ami feldühítette és elkeserítette a hozzátartozókat.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Argentin haditengerészet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik