Nagyvilág

Lemondták Trump nagy-britanniai látogatását

A visszalépésre azután került sor, hogy Twitter-bejegyzései miatt bírálták az amerikai elnököt.

Lemondta az amerikai külügy Donald Trump januárra tervezett nagy-britanniai munkalátogatását – értesült a Telegraph. Az elnök az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének hivatalos megnyitója kapcsán látogatott volna a szigetországba. Új időpontot nem tűztek ki.

A visszalépés előzménye, hogy Donald Trump a Twitteren megosztotta egy szélsőjobboldali brit szervezet, a Britain First muszlimellenes videóit. Ennek kapcsán a brit miniszterelnök is megszólalt, Theresa May azt mondta: a Britain First gyűlölködő szervezet, amely bizalmatlanságot és megosztottságot igyekszik szítani a társadalomban. A washingtoni brit nagykövet hivatalosan is elítélte az elnök Twitter-bejegyzéseit.

Az egyik, Trump által megosztott videón a kísérő szöveg szerint az látható, hogy „muszlim migráns” támad egy holland fiúra, csakhogy a holland sajtó kiderítette, a támadó, egy 16 éves fiú nem muszlim és nem is migráns, hanem ugyanolyan holland, mint áldozata. Egy másik videón pedig az látható, hogy iszlamisták lelöknek egy tinédzsert a tetőről és agyonverik. Ez a felvétel azonban Egyiptomban készült 2013-ban, a Mohamed Morszi megbuktatását követő erőszak közepette, az elkövetőket pedig később halálra ítélték.

Trump olyan mélyre süllyedt, még az összeesküvés-hívők is döbbenten néznek
A „hamis hírek” legnagyobb ellenségének szerepében tetszelegő amerikai elnök muzulmángyűlölő kamuvideókat osztott meg Twitter-oldalán.

Arra a kérdésre, hogy Donald Trumpnak nincs-e kötelezettsége arra, hogy ellenőrzött valóságtartalmú információt tegyen közzé, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, szerinte az elnök párbeszédet kezdeményezett egy valós fenyegetésről, amit a szélsőséges erőszak és terrorizmus jelent. Trump pedig azt üzente Maynek: ne vele törődjön, hanem a Nagy-Britanniában teret nyerő radikális iszlamista terrorizmussal.

Theresa May ugyanakkor csütörtökön közölte: az Egyesült Államokkal fennálló különleges viszony nem jelenti azt, hogy ne mondanák meg világosan, ha úgy látják, hogy az elnök hibát követ el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik