Nagyvilág

Elég bizarr oka van, hogy Észak-Korea 74 napig nem lőtt ki rakétát

Kim Dzsongunnak etetnie kell a népét, feltehetően ez áll annak a hátterében, hogy a rezsim majd’ két és fél hónap szünet után tesztelt újra ballisztikus rakétát kedden, írja a Business Insider.

A lap szerint az élelmiszerhiány sújtotta Észak-Korea vezetősége az utóbbi időszakban átcsoportosította erőforrásait, és a katonákat is a földekre küldte, hogy a lehető legjobban kihasználja az őszi betakarítási időszakot.

Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy mióta Kim Dzsongun 2011-ben hatalomra került, a 86 észak-koreai rakétakísérletből mindössze ötöt hajtottak végre október és december között.

Fotó: Europress/The Yomiuri Shimbun

Shea Cotton Észak Korea-szakértő a lap megkeresésére arról beszélt, hogy bár a pontos okokat senki nem tudhatja, minden jel arra mutat, hogy év végén a betakarítás miatt vesz vissza a nukleáris iramból az elszigetelt ország.

Természetesen nem mondhatjuk biztosra, hogy miért van ez, de a betakarítás a legvalószínűbb indok. Nem azt mondom, hogy Észak-Korea a földekre küldi a rakétatudósait, hogy kaszát lengessenek, inkább csak sok erőforrást igényel, hogy az összes terményt összegyűjtsék, ahogy az is, hogy mindent a helyére rakjanak egy rakétateszt elvégzéséhez

– magyarázta.

 

Mint mondta, Észak-Korea gazdasága körülbelül olyan méreteket ölt, mint Vermont államé az Egyesült Államokban, holott a népessége negyvenszer nagyobb.

Az életét kockáztatta, hogy megmutassa Észak-Korea igazi arcát
A Vádirat nemcsak torokszorító látlelet a totális diktatúra hétköznapjairól, de az első kicsempészett könyv, amelynek írója a mai napig a világtól elzárt országban él.

Végesek Észak-Korea forrásai

Nincs elég ember, és limitált azon földterületek száma, amiket a zord körülmények között művelni lehet. Ezért Phenjan minden ősszel, amikor a hőmérséklet már nulla fok alá csökken, katonákat küld a vidéki területekre, hogy segítsenek a betakarításban.

Ha a terményt berakták a kamionokba, el is kell szállítani, ami üzemanyagot igényel. Az pedig szintén véges forrásnak számít.

Üzemanyag szükséges a rakéták és a termés szállításához is. A döntést meg kell hozniuk

– fogalmazott a szakértő.

Nem mellesleg az is nehéz helyzetbe hozza őket, hogy az egész világ hátat fordít nekik, az ENSZ pedig folyamatos szankciókkal sújtja őket.

 

Kiemelt kép: Europress/The Yomiuri Shimbun

Ajánlott videó

Olvasói sztorik