Nagyvilág

Irgalmatlan öngólt rúgott az orosz védelmi tárca

Az orosz védelmi minisztérium vizsgálatot indít amiatt, hogy a Facebook-oldalára egy számítógépes játékból kiragadott kép került ahhoz a bejegyzéshez, amely az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy összejátszik az Iszlám Állam terrorszervezettel Szíriában - írja az MTI.

Az orosz védelmi tárca kedden jelentette ki, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció fedezi és támogatja a kelet-szíriai Abu-Kemálnál az Iszlám Állam erőit, hogy a későbbiekben felhasználhassa őket saját céljaira a Közel-Keleten. A közlés szerint az amerikai irányítású koalíció két alkalommal is elutasította azt az orosz kérést, hogy mérjenek közösen légicsapásokat az Iszlám Államnak Abu-Kemálból az Eufrátesz keleti partján visszavonuló hadoszlopaira.

A tárca szerint a koalíció légiereje a város térségében 15 kilométernél magasabban behatolt a légtérbe, és igyekezett megzavarni az orosz harci gépek tevékenységét.

Ezeket az állításokat Facebook-oldalán is megjelentette a védelmi tárca, és több képet is csatolt közlésének alátámasztásához.

A képek közül legalább egyről azonban kiderült, hogy az AC-130 Gunship Simulator nevű számítógépes szimulátor játékmenetéből származik.

A védelmi tárca, amelyből sok nyugati hírportál gúnyt űzött az incidens miatt, erre reagálva közölte, egy civil alkalmazott rossz fényképet csatolt a közleményhez, a történtek tisztázására vizsgálatot rendeltek el.

A bellingcat nemzetközi oknyomozó hírportál és más híroldalak azonban rámutattak arra, hogy egy másik kép 2016 júniusából származik, és az iraki légierőnek az IÁ egy konvoja elleni támadásait mutatja az iraki Fallúdzsa közelében. Mi több, két másik fotó is egy évvel korábbi, és ugyancsak az iraki légierő bombázásairól szóló videófelvételből emelték ki őket.

A Gizmodo amerikai híroldal még tovább ment, és arról számolt be, hogy az Oliver Stone amerikai rendezőnek Vlagyimir Putyinnal készített interjúiról szóló dokumentumfilmjében az orosz elnök is egy hamis felvételt mutatott Stone-nak az okostelefonján. Putyin azt állítja a filmrendezőnek, hogy a felvételen az orosz légierő támadásai láthatóak az Iszlám Állam ellen. A Gizmodo azonban állítása szerint megkereste az eredeti videót, amely valójában 2009-es keletkezésű, és az afganisztáni tálibok elleni amerikai légitámadást mutatja.

Az orosz védelmi minisztérium vádjairól Ryan Dillon ezredes, az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció szóvivője azt mondta: “Az orosz védelmi minisztérium közleményei ugyanannyira pontosak, mint a légi hadjáratuk, és szerintem ezért jöttek elő hazugságaik legújabb áradatával”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik