Nagyvilág
Sign Bataclan Cafè in Paris, France on November 11, 2016. Sunday November 13 marks the day one year ago when men with bombs and guns attacked popular bars, France's national stadium and the Bataclan concert hall in Paris, France.  (Photo by Mehdi Taamallah/NurPhoto)

Párizsi terrortámadás: van egy titokzatos ismeretlen

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 11. 13. 14:44

Németországba vezet az iszlám Állam két éve Párizsban végrehajtott merényletsorozatának egy feltáratlan szála, amely valószínűleg a dzsihadisták európai hálózatának egy fontos tagjához vezet - írta hétfőn a Die Welt című lap.
Korábban a témában:

A 130 halálos áldozatot követelő támadássorozatról keletkezett nyomozati dokumentumok alapján a lap azt írta, hogy az üggyel összefüggésben elfogott emberek közül hárman számos alkalommal hívtak németországi mobilszámokat 2015 november eleje és 2016 márciusa között, vagyis a november 13-i merényletek előtti utolsó napokban és a támadássorozat utáni első hónapokban.

Mindhárman marokkói férfiak, kettőt 2015 decemberében fogtak el egy menedékkérőket befogadó salzburgi szálláson, a harmadikat pedig 2016 júliusában Brüsszelben.

A német hatóságok az osztrák kollégák kérésére utánanéztek a számoknak, megállapították, hogy négy, feltöltős (prepaid) rendszerben üzemeltetett SIM-kártyáról van szó, amelyeket mind a Kala Nithi néven regisztráltak.

Kala Nithi két esetben 1992-es születésű férfiként, két esetben 1994-ben született nőként szerepel a regisztrációs dokumentumokban, mind a négyben különböző lakcímmel. Három lakcím a Hamm nevű észak-rajna-vesztfáliai városba, a negyedik a közelben fekvő Dortmundba vezetett. A lakcímek vagy nem léteztek, vagy pedig ellenőrzésük nem vitte előre a nyomozást. A Kala Nithi név a hatóságok egyetlen adatbázisban sem szerepelt.

Republicans guards stand beside a wreath of flowers placed by Paris' mayor and the French president at the foot of the Statue of Marianne during a remembrance rally attended by the President of France at Place de la Republique (Republic square) on January 10, 2016 to mark a year since 1.6 million people thronged the French capital in a show of unity after attacks on the Charlie Hebdo newspaper and a Jewish supermarket.
Just as it was last year, the vast Place de la Republique will be the focus of the gathering as people reiterate their support for freedom of expression and remember the other victims of what would become a year of jihadist outrages in France, culminating in the November 13 coordinated shootings and suicide bombings that killed 130 people and were claimed by the Islamic State (IS) group. / AFP PHOTO / POOL / YOAN VALAT
Fotó: Europress/AFP/Pool/Yoan Valat

A mobilszámokat így valaki nagy valószínűséggel álnév és hamis cím megadásával használta. A Brüsszelben elfogott férfi telefonján az Abdkrim All név alatt mentették el a német számot, de ez az információ sem vezetett el az ismeretlen személyhez, akinek az osztrák nyomozók szerint fontos szerepe lehetett a párizsi merényleteket szervező és végrehajtó csoportban.

A Die Welthez eljutott egyik – 2016. októberi keltezésű – dokumentum szerint az osztrák hatóságok arra gyanakodtak, hogy az ismeretlen koordináló, vezető vagy támogató funkciót tölthetett be az Iszlám Állam európai hálózatában. Erre utalt a többi között, hogy a Salzburgban elfogott – és időközben terrorszervezetben viselt tagság miatt elítélt – marokkóiak nem árultak el semmit a Kala Nithi nevet viselő ismeretlenhez fűződő kapcsolatukról, és igyekezték félrevezetni a nyomozókat.

Ezért ezt a szálat kiemelt figyelemmel kell követni a további franciaországi, belgiumi, ausztriai és németországi nyomozás során

– írták az osztrák hatóságok, amelyek azonban rövidesen az ügy lezárására kényszerültek, mert a salzburgi tartományi alkotmányvédelmi hivatal vádat emelt a gyanúsítottak ellen.

A német hatóságok sem jártak sikerrel. A mobilszámok alapján feltárt nyom a titokzatos ismeretlenről zsákutcának bizonyult – közölte a szövetségi legfőbb ügyészség a Die Welttel.

Kiemelt kép: Europress/AFP/NurPhoto/Mehdi Taamallah

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.