Nagyvilág

Donald Trumpnak hálálkodtak a kosaras bolti szarkák

Tíz év börtönt kaphattak volna Kínában, de az elnök lerendezte a dolgot.

Donald Trump közbenjárásáért hálálkodott az a három amerikai kosárlabdázó, akiket Kínában börtönbe zártak volna bolti lopásért.

A Kaliforniai Egyetem csapatában játszó sportolókat november 8-án, a meccsük előtt tartóztatták le Sanghajban, miután drága napszemüvegeket akartak ellopni egy exkluzív bevásárlóközpontból. Kedden utazhattak haza Los Angelesbe.

Az amerikai elnök korábban azon tűnődött, vajon hálásak lesznek-e neki a sportolók. Ezt írta Twitter-oldalára:

Gondolják, hogy a három UCLA-kosaras köszönetet fog mondani Trump elnöknek? Tíz év börtönt kaphattak volna!

A Fehér Ház kabinetfőnöke a New York Times-nak árult el részleteket arról, hogyan érte el Trump a szabadon engedésüket. Az amerikai elnök vasárnap egy vietnami gazdasági találkozón tárgyalt kínai kollégájával. Megkérdezte Hszi Csin Pinget, tud-e valamit „azokról a tökfejekről”, akiket lopásért kaptak el, mire a kínai államfő azt mondta: nem túl komoly az ügy, szeretnék gyorsan lerendezni – magyarázta John Kelly.

Az elsőéves egyetemisták – LiAngelo Ball, Cody Riley és Jalen Hill – szerdán sajtótájékoztatót tartottak, ahol szánták-bánták bűnüket, és bocsánatot kértek csapattársaiktól, az edzőiktől, családjaiktól, az egyetemüktől és még Kína népétől is. Egyikük azt mondta, sajnálja, hogy az egész országra szégyent hozott, majd mindhárman megköszönték Trumpnak és az amerikai kormánynak, hogy szakítottak időt eljárni az érdekükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik