Nagyvilág
US Attorney General Jeff Sessions listens during a House Judiciary Committee hearing on November 14, 2017, in Washington, DC, on oversight of the US Justice Department. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Eszébe jutott valami az amerikai külügyminiszternek az orosz kapcsolatokról

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 14. 18:38

Jeff Sessionst az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága hallgatta meg.
Korábban a témában:

Miközben Jeff Sessions korábban mindig cáfolta, hogy bármit is tudott volna Donald Trump amerikai elnök kampánycsapatának orosz tisztségviselőkkel történt találkozóiról, keddi képviselőházi meghallgatásán már arról beszélt, hogy eszébe jutott valami. Kiderült, hogy Sessions Trump egyik tanácsadójának, George Papadopoulosnak elmondta, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy Donald Trumpot képviselje orosz kormánytagoknál.

Sessions a tavalyi elnökválasztási kampány idején Donald Trump külpolitikai tanácsadó bizottságának vezetője volt. Az Oroszországgal kapcsolatos összes vizsgálatból azonban kivonta magát, ezért nevezte ki helyettese, Rod Rosenstein Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatóját a Donald Trump munkatársai és oroszok között a tavalyi elnökválasztási kampányban történt esetleges összejátszás kivizsgálására.

(FILES):  This file photo taken on November 17, 2016 shows Donald Trump Jr, arriving at Trump Tower for meetings with US President-elect Donald Trump in New York. 
President Donald Trump's son released Monday, November 13, 2017 a series of messages he had with WikiLeaks after a report suggested he had secretly liaised with the group which published Hillary Clinton's emails during last year's election. Donald Trump Jr revealed what he said was the "entire" chain of Twitter direct messages with WikiLeaks between September 2016 and July this year, in which the anti-secrecy group sought to feed information to the Trump campaign and enhance the impact of its Clinton releases. / AFP PHOTO / Eduardo Munoz Alvarez
A Wikileaks arra kérte Trump fiát, hogy működjenek együtt
Ifjabb Donald Trump beismerte, hogy leveleztek a szivárogtató oldallal.

Papadopoulos október végén vallotta be, hogy hazudott az FBI nyomozóinak, például abban, hogy kapcsolat fűzi egy meg nem nevezett tengerentúli professzorhoz, aki fontos oroszországi kormánykapcsolatokkal rendelkezik. Az illető professzor közölte Papadopoulosszal, hogy van némi „mocska” Hillary Clintonról, a demokraták tavalyi elnökjelöltjéről, méghozzá e-mailek tízezreinek formájában.

A volt külpolitikai tanácsadó azt állította az ügynököknek, hogy még azelőtt találkozott a professzorral, hogy Trump kampánycsapatába került volna, holott a találkozó napokkal ezután történt a valóságban. A vizsgálódóknak azt is mondta, hogy a professzor egy „senki”, aki csak beszél a kapcsolataoról, holott nyilvánvaló volt, hogy az illetőnek vannak moszkvai kapcsolatai.

Keddi meghallgatásán a miniszter rendkívül határozottan hangsúlyozta a törvényhozók előtt: soha nem vezette félre a kongresszusi politikusokat azzal kapcsolatban, hogy mit tudott a kampánycsapat munkatársainak az oroszokkal fenntartott kapcsolatairól. A miniszter leszögezte: “„nem fogadom el és visszautasítom azon vádakat, miszerint eskü alatt valaha is hazudtam volna. Az egész hazugság”.

(MTI, Reuters)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Brendan Smialowski

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.