Nagyvilág

A Wikileaks arra kérte Trump fiát, hogy működjenek együtt

Ifjabb Donald Trump beismerte, hogy leveleztek a szivárogtató oldallal.

Ifjabb Donald Trump, Donald Trump amerikai elnök legidősebb fia helyi idő szerint hétfőn beismerte, hogy közvetlen kapcsolatban állt a Wikileaks tényfeltáró és kiszivárogtató oldal munkatársaival a 2016-os amerikai elnökválasztás előtti hetekben. A The Atlantic című amerikai lap hétfőn írta meg, hogy ifj. Donald Trump és a a Wikileaks 2016 szeptembere és 2017 júliusa között levelezést folytatott.

A cikkben azt írták, hogy a beszélgetés jobbára egyoldalú volt és a Wikileaks kereste Donald Trump fiát és több esetben olyanokat kértek, hogy Trumpék küldjék át nekik a később megválasztott amerikai elnök adóbevallását, előremenve a szivárogtatásoknak, vagy hogy nevezzék ki a Wikileaks alapítóját, Julian Assange-ot ausztrál nagykövetnek. Az idősebb Donald Trump több alkalommal megdicsérte a Wikileaks munkásságát, főleg amikor riválisa, Hillary Clinton kampányfőnökének e-mailjeit szivárogtatták ki, a Wikileaks pedig arra kérte a fiatalabb Trumpot, hogy a Twitter-üzenetekben a megfelelő linket használják az oldalhoz.

A demokraták azt hangoztatták: ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Trump kampánystábja a WikiLeaks közvetítésével kapcsolatot tartott fenn Moszkvával. „Ez egy újabb jele annak, hogy Trump kampánystábja a legmagasabb szinteken hajlandó volt elfogadni külföldi segítséget” – idézte a Bloomberg amerikai hírügynökség Adam Schiff demokrata képviselőt, a hírszerzési bizottság tagját. A Wikileaks-szel kapcsolatban az is felmerült, hogy az általa kiszivárogtatott adatok jelentős részét orosz hackerek juttatják el hozzájuk.

A Trump-fiú igyekezett kisebbíteni a hír jelentőségét arra hivatkozva, hogy a Wikileaksszel folytatott magánjellegű kommunikációja ismert volt az illetékes kongresszusi bizottságok előtt. A hír felröppenése után a Twitteren is megosztotta teljes levélváltását a portállal. Bár nem utasította vissza a Wikileaks megkeresését, ifjabb Trump üzeneteinek lényege kimerült az udvariaskodásban és visszafogott érdeklődésben. Julian Assange hétfőn a Twitteren azt írta, nem tudja megerősíteni a levelezés hitelességét.

Alan Futerfas, az ifjabb Trump ügyvédje hétfői közleményében hangsúlyozta: „magabiztosan állíthatjuk, hogy nem aggódunk a dokumentumok miatt, és bármilyen velük kapcsolatos kérdést könnyedén megválaszoltunk a megfelelő fórumon”.

Mike Pence alelnök elhatárolódott a történtektől. „Az alelnök nem tudott róla, hogy bárki is kapcsolatban állt a WikiLeaksszel, aki részt vett a kampányban” – mondta Alyssa Farah, a politikus szóvivője, aki szerint Pence is a sajtóból értesült az ügyről.

(MTI, The Atlantic)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Eduardo Munoz Alvarez

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik