Nagyvilág

Béna kacsa az EU az illiberális Kelet-Európával szemben

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 11. 14. 17:39

A BBC megpróbálta megfejteni a magyar és lengyel valóságot, naivan szaladtak a falnak.
Korábban a témában:

Megtorpedózhatja az európai értékeket a magyar és lengyel kormány, erről lamentált hosszú cikkben kedden a BBC News. A cikk azzal nyit, hogy Lengyel- és Magyarország is 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, amikor remény volt az, hogy a volt szocialista államok kitartanak majd az alapvető demokratikus jogok mellett.

Nem ez történt. Elég csak végigmenni a Nádor utcán, Budapesten, ahol csomó ablakban ott van a Közép-európai Egyetem melletti kiállás jelképe, az #istandwithceu logó. A világszínvonalú egyetemet azért támadja a magyar kormány, mert köze van hozzá a magyar származású spekulánsnak, Soros Györgynek.

Michael Ignatieff CEU-rektort is megszólaltatták, aki szerint a szabadság kérdése a központi ügy, nem Soros. Ugyanis Magyarországon a független sajtót és bíróságokat is elnyomják, mert a kormány utálja a szabad intézményeket. Soros arra is jó, hogy egyfajta háttérhatalomként igazolja az újraválasztására készülő Orbán Viktort.

Azt az Orbánt, aki migránsinvázióval rémisztget évek óta. Kovács Zoltán kormányszóvivő is megszólalt a cikkben, és a szokásos kormányzati paneleket mondta el. Hogy Európa keresztény alapjait kell megvédeni, hogy migránsinvázió van, hogy csak fiatalok érkeztek, nem családok, hogy Angela Merkel a hibás az egészért.

Orbán lengyel követői

Lengyelország ugyanúgy távolodik a liberális értékektől és egyfajta ultrakonzervatív államot épít ki a vezető Jogi és Igazság (PiS) párt. A lengyeleknél az igazságszolgáltatás és a média szabadságának kérdése mellett az abortusz is felmerült. Miután nemrég megünnepelte pár száz tüntető, hogy egy éve a kormány mégse vezette be a totális abortusztilalmat, másnap a rendőrség két nőjogi csoport irodáit is lerohanta.

A nők szabad gyermekvállalási jogáért kiálló énekesnőt, Kayah-t pedig nem hívták meg a közszolgálati tévé egyik műsorába, illetve csomó támadás érte, amiért politizál. Jellemző az is, ahogy a PiS képviselője, Dominik Tarczynski kommentálta a BBC által elmondottakat: itt mindenki szabadon tüntethet, nem lőnek le vagy vernek meg senkit, ez nem Észak-Korea vagy Szaúd-Arábia. Ráadásul a választók 40 százaléka rájuk voksolt.

Sok EU-pénzért az értékek szembeköpése

Közös mindkét államban, hogy az ellenzék megosztott és gyenge, és a rengeteg uniós támogatás miatt hasít a gazdaság. Az EU tehát önti a pénzt abba a két országba, ami közben letojja az EU alapelveit. Erre lenne jó a lisszaboni szerződés 7-es cikkelye, ami megvonná a szavazati jogukat, de ehhez minden tagállamnak hozzá kell járulnia, Magyar- és Lengyelország viszont bevédené a másikat.

A kritikusok szerint azonban a 7-es cikkely euroszkeptikussá tenné a fenti két ország lakosságát, így nem előnyös. Mindenesetre az Európai Parlament egyik bizottsága már rábólintott a cikkely alkalmazására és egy ellenőrt kirendelt, hogy ellenőrizze a jogállamiságot Magyarországon. Lengyelországot is ezzel fenyegették, ha nem áll el az ellentmondásos bírósági reformtól.

(Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.