Nagyvilág

Béna kacsa az EU az illiberális Kelet-Európával szemben

A BBC megpróbálta megfejteni a magyar és lengyel valóságot, naivan szaladtak a falnak.

Megtorpedózhatja az európai értékeket a magyar és lengyel kormány, erről lamentált hosszú cikkben kedden a BBC News. A cikk azzal nyit, hogy Lengyel- és Magyarország is 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, amikor remény volt az, hogy a volt szocialista államok kitartanak majd az alapvető demokratikus jogok mellett.

Nem ez történt. Elég csak végigmenni a Nádor utcán, Budapesten, ahol csomó ablakban ott van a Közép-európai Egyetem melletti kiállás jelképe, az #istandwithceu logó. A világszínvonalú egyetemet azért támadja a magyar kormány, mert köze van hozzá a magyar származású spekulánsnak, Soros Györgynek.

Michael Ignatieff CEU-rektort is megszólaltatták, aki szerint a szabadság kérdése a központi ügy, nem Soros. Ugyanis Magyarországon a független sajtót és bíróságokat is elnyomják, mert a kormány utálja a szabad intézményeket. Soros arra is jó, hogy egyfajta háttérhatalomként igazolja az újraválasztására készülő Orbán Viktort.

Azt az Orbánt, aki migránsinvázióval rémisztget évek óta. Kovács Zoltán kormányszóvivő is megszólalt a cikkben, és a szokásos kormányzati paneleket mondta el. Hogy Európa keresztény alapjait kell megvédeni, hogy migránsinvázió van, hogy csak fiatalok érkeztek, nem családok, hogy Angela Merkel a hibás az egészért.

Orbán lengyel követői

Lengyelország ugyanúgy távolodik a liberális értékektől és egyfajta ultrakonzervatív államot épít ki a vezető Jogi és Igazság (PiS) párt. A lengyeleknél az igazságszolgáltatás és a média szabadságának kérdése mellett az abortusz is felmerült. Miután nemrég megünnepelte pár száz tüntető, hogy egy éve a kormány mégse vezette be a totális abortusztilalmat, másnap a rendőrség két nőjogi csoport irodáit is lerohanta.

A nők szabad gyermekvállalási jogáért kiálló énekesnőt, Kayah-t pedig nem hívták meg a közszolgálati tévé egyik műsorába, illetve csomó támadás érte, amiért politizál. Jellemző az is, ahogy a PiS képviselője, Dominik Tarczynski kommentálta a BBC által elmondottakat: itt mindenki szabadon tüntethet, nem lőnek le vagy vernek meg senkit, ez nem Észak-Korea vagy Szaúd-Arábia. Ráadásul a választók 40 százaléka rájuk voksolt.

Sok EU-pénzért az értékek szembeköpése

Közös mindkét államban, hogy az ellenzék megosztott és gyenge, és a rengeteg uniós támogatás miatt hasít a gazdaság. Az EU tehát önti a pénzt abba a két országba, ami közben letojja az EU alapelveit. Erre lenne jó a lisszaboni szerződés 7-es cikkelye, ami megvonná a szavazati jogukat, de ehhez minden tagállamnak hozzá kell járulnia, Magyar- és Lengyelország viszont bevédené a másikat.

A kritikusok szerint azonban a 7-es cikkely euroszkeptikussá tenné a fenti két ország lakosságát, így nem előnyös. Mindenesetre az Európai Parlament egyik bizottsága már rábólintott a cikkely alkalmazására és egy ellenőrt kirendelt, hogy ellenőrizze a jogállamiságot Magyarországon. Lengyelországot is ezzel fenyegették, ha nem áll el az ellentmondásos bírósági reformtól.

(Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik