Belföld

Még az Economist is belerúgott az illiberális Orbánba

Most már a gazdaság iránt érdeklődő angol olvasókat is felvilágosították, mi zajlik Magyarországon. És ennek nem szabad örülnünk.

Magyarország elfogadott egy jogszabályt, hogy bezárjon egy zavaró egyetemet

Így harsog az Economist brit gazdasági lap cikkének címe, ami nem meglepő módon a Közép-európai Egyetem (CEU) botrányáról szól. A felvezetésben leírják az adatokat: hogy 1440 hallgató jár oda, hogy nagyszerű történelmmi és modern épületei vannak, hogy amerikai és európai professzorok oktatnak.

Na meg hogy 1991-ben Soros György alapította a liberális értékrend terjesztésére. Ez pedig irritálja Orbán Viktort és a Fideszt.

Kifejtik a még nem hatályos törvény lényegét, mit várnak el a CEU-tól a jogalkotók, illetve az Áder Jánoshoz intézett kérést, hogy ne írja alá a jogszabályt. Idézi a cikk Orbánt, aki csalással vádolta az egyetemet, pedig 1989-ben Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Nagy-Britanniában. Balog Zoltán is szóba került, az emberi erőforrásügyi miniszter azt mondta a CEU-ról, aláaknázza a jogszerűen megválasztott kormányt.

A CEU mellett az Economist kitér arr, hogy Orbán 2014-ben bejelentette, hogy az illiberális államformát tartja követendőnek. Kitér rá, hogy az impotens ellenzék és Donald Trump amerikai győzelme is felbátorította őt. Úgyhogy most következik a külföldről pénzelt civil szervezetek elleni kampány.

Visszatérve a CEU-ra arról írnak, hogy a kormány állítja, egyszerűen egyenlő esélyeket akar az összes magyarországi egyetemnek. Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivőre hivatkozva írják, aki szintén a CEU-n tanult. Mellesleg megemlítik Kumin Ferenc New York-i magyar konzult, aki március 16-án még fogadást adott a CEU tiszteletére.

Ezzel sincs vége: jön a két tízezres tüntetés, a német államfő kemény szavai, az MTA tudósainak támogatása a CEU felé, na meg Navracsics Tiboré, Orbán korábbi miniszteréé, most az EU oktatási biztosáé. És akkor ott van Trump kormánya is, ami a nagykövetségen keresztül jelezte, nem örül egy amerikai egyetem vegzálásának, mégha ő is szereti az illiberális dolgokat. Ahogy egy nugati diplomata fogalmazott a lap szerint:

Nincs egyhangúság a magyar kormányban arról, hogy ez egy jó ötlet.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik