Nagyvilág

A Brexit atyja is a magyar kormány sorosozását fújja

Nigel Farage ugyanazokat a szólamokat adta elő, mint amiket Orbán Viktorék szoktak puffogtatni: Soros-bérenceket keresett az EP-ben.

Aggodalmát fejezte ki Nigel Farage brit európai parlamenti (EP-) képviselő Soros György alapítványának gazdasági befolyása és amiatt, hogy a szervezet befolyásolja a nemzeti választásokat és népszavazásokat. Farage, az uniós tagságot ellenző Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) alapítója azoknak az EP-képviselőknek írt levelében írt erről, akik szerepelnek a Nyílt Társadalom Alapítvány “megbízható európai parlamenti partnerei” között.

A brit politikus felvetette, ha Oroszország állítólag 100 ezer dollár felhasználásával befolyásolhatta az amerikai választásokat, vajon milyen hatása lehet annak a 18 milliárd dollárnak, amit Soros a Nyílt Társadalom Alapítványnak fizetett.

Az FBI szerint akár Nigel Farage is lehet a kapocs Oroszország és Trump között
Figyelik a szövetségiek, mert Farage majdnem mindenkivel jóban van az ügyben.

A Brexitért részben Farage levelében az érintett képviselők átláthatóság iránti elkötelezettségét számon kérve azt kérdezte: kaptak-e támogatást az alapítványtól, részt vettek-e az alapítvány rendezvényein, megadnák-e azoknak a képviselőknek, vagy brüsszeli lobbistáknak a nevét, akik az alapítvány nevében keresték fel őket, valamint találkoztak-e valaha Soros Györggyel.

A brit képviselő szerint a levél megválaszolásának elmaradása képmutatást jelent, ami miatt a nyilvánosság levonja majd a maga következtetéseit.

Farage előzőleg, az EP strasbourgi ülésének az adóelkerüléssel és adóparadicsomokkal foglalkozó vitájához hozzászólva kijelentette, elképesztő a Soros által finanszírozott alapítvány befolyása Brüsszelben. Szerinte az alapítvány tavaly 42 ülést tartott Brüsszelben az Európai Bizottsággal közösen. Az ülésekről könyv is megjelent, amiben felsorolják, kik a megbízható partnereik az EP-ben. A kiadvány több mint 200 nevet tartalmaz, mások mellett Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője is szerepel benne.

Farage elmondta, Verhofstadt Soros érdekében lobbizott a Magyarországról folytatott vitában az EP házbizottságaként működő, a parlamenti elnököt és a frakcióelnököket tömörítő elnökök konferenciáján.

A képviselő szerint ha az Európai Parlament teljes politikai átláthatóságot kíván teremteni, akkor arra is választ kell adni mindenkinek, kaptak-e bármikor is támogatást a Nyílt Társadalom Alapítványtól, illetve hány alkalommal vettek részt az alapítvány által szervezett és finanszírozott eseményen.

Itt az ideje, hogy az Európai Parlament egy különbizottságot hozzon létre, ami az intézményen belüli visszaélésekre keresi a választ, ugyanis a legnagyobb nemzetközi és politikai összefonódásra derülne fény – tette hozzá a brit EP-képviselő.

(MTI; kiemelt kép: AFP PHOTO / GEOFF CADDICK)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik