Belföld
lenin (lenin)

Tovább a lenini úton – Orbán, a neobolsevik

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 07. 10:38

A történelem ismétli önmagát, csak kommunista helyett populista internacionálét hozott létre Trump, Orbán, Farage, Le Pen és Kaczynski.

Száz év elteltével visszatért a bolsevizmus – idézi Szelestey Lajos Anne Applebaum történészt, újságírót, aki a The Washington Post hasábjain az orosz kommunista hatalomátvétel centenáriuma alkalmából hosszan elemzi, hogy mára miért nem a marxisták, hanem a neobolsevikok (Donald Trump, Orbán Viktor, Nigel Farage, Marine Le Pen, Jaroslaw Kaczynski) jelentik a világra a komoly veszélyt.

Leader of the United Kingdom Independence Party (UKIP), Nigel Farage (C) reacts at the Leave.EU referendum party at Millbank Tower in central London on June 24, 2016, as results indicate that it looks likely the UK will leave the European Union (EU).
Top anti-EU campaigner Nigel Farage said he was increasingly confident of victory in Britain's EU referendum on Friday, voicing hope that the result "brings down" the European Union. / AFP PHOTO / GEOFF CADDICK
Farage szerint Orbán kilépne az EU-ból
A közösséget a demokrácia szemszögéből a Szovjetunióhoz és a Brezsnyev-doktrínához hasonlította.

Őket szokták szélsőjobboldaliként, alternatív jobboldalként is emlegetni, de valójában nagyon kevés közük van a jobboldalhoz, a konzervatívokhoz (a német kereszténydemokráciához, az angolszász szabadpiaci konzervativizmushoz, a francia gaullizmushoz) amely a nyugati politika része a második világháború óta.

A történész szerint a jobboldali neobolsevikok olyan radikálisok, akik megdöntenék a fennálló intézményeket, ezért hamis képet festenek a múltról.

Etnikum, rassz szempontjából tiszta nemzetet, régi típusú gyárakat, hagyományos férfi-női szerepet, áthatolhatatlan határokat ígérnek. Ellenségeik a homoszexuálisok, a rasszbeli és vallási kisebbségek, az emberi jogvédők, a médiumok, a bíróságok.

Az amerikai elnököt leszámítva az európaiak gúnyt űznek a kereszténydemokráciából, nem igazi keresztények, csak arra használják a kereszténységet, hogy megkülönböztessék magukat ellenségeiktől (muszlimoktól, liberálisoktól).

A neobolsevikok – Lenin tanítványaiként – egyes társadalmi csoportokat mások fölé helyeznek, és gyűlöletet szítanak azok ellen, akik őket támadják. Anne Applebaum szerint a neobolsevikoknál a nép misztikus fogalom, nagyon hasonlít ahhoz a tömeghez, amely nevében Trockij szólt. Amikor beiktatásakor Trump azt hangoztatta, hogy a hatalmat vissza kell adni az amerikai népnek, az a proletárdiktatúrára emlékeztetett. Elődeikhez hasonlóan ők is hazudnak, a sikeres neobolsevikok alternatív sajtót hoztak létre dezinformációs céljaikra, amit 100 éve propagandának hívtak és magas szinten művelték.

A neobolsevikok meggyőződésből hazudnak, azt gondolják, hogy az igazság feláldozható a „nép” nevében, a hatalmi harcban minden megengedett, még az erőszak is – véli a történész, aki szerint Macron receptje jelezheti az utat, miként kell felvenni a küzdelmet korunk hamis prófétái ellen.

Traditional Russian wooden nesting dolls, Matryoshka dolls, depicting US President-elect Donald Trump (L) and Russian President Vladimir Putin are seen at a gift shop in central Moscow on January 16, 2017, four days ahead of Trump's inauguration. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Sötét klubba helyezett minket az amerikai újságíró
Donald Trumpnak van kiket követnie, ha a liberális demokráciát pusztítaná. Legalábbis ez látszik Anne Applebaum tweetjéből.

Korábban Anne Applebaum komoly veszélynek nevezte, hogy Európában a Fideszhez hasonló Brüsszel-ellenes politikai erők emelkedhetnek a hatalom közelébe. Ezeket akkor – a kommunista minta alapján „populista internacionálénak” nevezte, mert ahhoz az irányzathoz tartoznak, amelyek évek óta szinte leplezetlenül képviselik a Kreml érdekeit.

Putyin-Orbán-találkozó: populisták, csillagosok, katonák, előre!
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a csillagok szerencsés állása alatt, elégedetten és politikailag megerősödve találkoztak, az általuk várva várt bilaterális korszak beköszöntének hírnökeiként.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.