Nagyvilág

A Pentagon szerint csak szárazföldi invázióval lehet fellépni Észak-korea ellen

A Pentagon értékelése szerint csak szárazföldi invázióval lehet biztosan megsemmisíteni az észak-koreai nukleáris programot – derült ki hétfőn a védelmi tárcának amerikai kongresszusi képviselőkhöz küldött leveléből.

Michael Dumont, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatóhelyettese a demokrata párti Ted Lieu és Ruben Gallego képviselőnek válaszolt. Azt kérdezték tőle, hogy egy Észak-Koreával kialakult konfliktus esetén mekkora veszteségekkel és milyen katonai hadműveletekkel kell számolni.

Az USA és Japán összefog Észak-Korea ellen
Donald Trump szerint a gyenge retorika hatástalan.

Több politikai vezető az észak-koreai rakéta- és nukleáris kísérletek miatt aggódott egy háború távlatai, valamint Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között kibontakozott verbális pengeváltás miatt.

Dumont október 27-én írt, Lieu hivatalos internetes oldalára feltett levele szerint, „a szárazföldi invázió az egyetlen módja az észak-koreai nukleáris program minden elemének – teljes bizonyossággal történő – megtalálására és megsemmisítésére”. Dumont hangsúlyozta, hogy az észak-koreai nukleáris fegyvereket mélyen a föld alá rejtették el, és Phenjan biológiai és vegyi fegyverekkel mérhet válaszcsapást.

Az esetleges veszteségekről az igazgatóhelyettes azt írta, hogy mértékük nagyban függ az észak-koreai támadás természetétől, hevességétől, és időtartamától. Kiemelte, hogy a 25 milliós lakosságú dél-koreai főváros, Szöul csupán 56 kilométerre fekszik a két államot elválasztó demilitarizált övezettől.

A legrosszabb esetre számítva bármilyen hagyományos vagy nukleáris fegyverrel vívott támadás veszteségének felmérése komoly kihívást jelent

– írta a védelmi tárca tisztviselője. Levelében külön szólt arról, hogy az amerikai katonai erő bevetésekor számolni kell Kína és Oroszország lehetséges ellenkezésére.

Mint írta, az említett államoknak számtalan kulcsfontosságú területen érdekeik nem térnek el jelentősen. Moszkva és Peking dönthet úgy, hogy elkerüli a konfliktust az Egyesült Államokkal, vagy együttműködik Washingtonnal, legalábbis azokon a területeken, ahol érdekeik egybeesnek.

(MTI, kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/KCNA VIA KNS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik