Közélet

Trump 11 napra maga mögött hagyja az amerikai zűröket

Az amerikai elnök korszakos rekordot dönt ázsiai útjával, ahol odapörköl Koreának és Kínának is majd.

Ázsiában amerikai elnök 25 éve nem tartózkodott olyan sokat, mint Donald Trump fog: a nagyhatalom vezetője 11 napot tölt majd a kontinensen a BBC News szerint. Ezalatt bejárja majd Japánt, Dél-Koreát, Kínát, Vietnamot és a Fülöp-szigeteket is.

Az időzítésben része lehet annak, hogy Észak-Koreával hetek, ha nem hónapok óta feszült a viszony annak rakéta- és nukleáris kísérletei miatt. Várhatóan Trump kiáll majd a fenyegetett Dél-Korea és Japán mellett, valamint igyekszik nyomást gyakorolni Kínára az ügyben (mivel Kim Dzsongunra kb. csak Peking tud hatni).

Az utazás már megkezdődött, bár politikai értelemben – nem földrajzilag – belföldön. Trump és felesége, Melania megálltak Hawaiion, ahol meglátogatták a Pearl Harbor-i emlékművet, a japánok által a második világháborúban elsüllyesztett USS Arizona hadihajó roncsai feletti emlékhelyet. Trump a Csendes-óceáni Parancsnokságra is ellátogatott.

Az útjuk innen Japánba, majd Dél-Koreába vezet majd, az előbbiben golfozni is fog Abe Sindzó japán kormányfővel. Várhatóan az észak és dél közötti demilitarizált övezetbe nem látogat majd el az elnök, de a Szöul melletti amerikai bázisra igen.

Másnap megy Kínába, majd két napra rá Vietnamban részt vesz az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés danangi gyűlésén és a fővárosba, Hanoiba is ellátogat. Zárásként Manilába, a Fülöp-szigetek fővárosába megy el a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcsára.

(Kiemelt kép: Europress/ AFP PHOTO / Nicholas Kamm)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik