Nagyvilág

#MeToo – a szexuális zaklatás ellen tüntettek Franciaországban

Nem vagyunk tárgyak – mondta egy idős asszony, aki lányával és unokájával vonult Párizsban.

Franciaország 11 nagyvárosában rendeztek vasárnap tüntetéseket a szexuális zaklatás és erőszak ellen a Harvey Weinstein amerikai filmmogul botránya nyomán a Twitteren útjára indított #MeeToo mottó alatt.

„Igazságot a nőknek”, „Nem maradunk csendben”, „Tiszteletet a nőknek” feliratokkal vonultak fel a tüntetők, többségükben nők.

Carol Galand újságíró, a tüntetések egyik szervezője az AP amerikai hírügynökségnek fontosnak nevezte, hogy a mozgalom már túllépett a közösségi média keretein. „Számos nőnek nincs ereje ahhoz, hogy egyedül kezelje az őt ért szexuális agressziót. Szükségük van arra, hogy együtt legyenek, összefogjanak, mert együtt erősebbek vagyunk” – hangoztatta.

Párizsban a Köztársaság téren gyűltek össze a tüntetők, akik között lányával és unokájával ott volt a 88 éves Vivianne Rouis. „Az én koromban velem már nem történhet ilyesmi, de a lányom, az unokám fontos, sokat gondolok rájuk. Ennek véget kell vetni. Nem vagyunk tárgyak” – nyilatkozta.

A francia statisztikák szerint évente több mint 80 ezer nő esik erőszak vagy erőszakkísérlet áldozatául, de csak 10 százalékuk tesz panaszt, feljelentést.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa. A törvénytervezet bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét is, amely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik