Kultúra
700053043RH00121_amfAR_Gala

Weinstein beperelte korábbi cégét

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 10. 27. 14:23

A szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt producer hozzáférést követel levelezéséhez, személyes aktáihoz.

Harvey Weinstein Delaware államban nyújtott be keresetet a produkciós vállalata (TWC) ellen azért, hogy legyen hozzáférése a cég társelnökeként folytatott levelezéséhez, személyes aktáihoz és egyéb írásos dokumentumaihoz, amelyekkel szerinte tisztázni tudná magát. Ügyvédei szerint az említett dokumentumokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú lenne a The New York Times október 5-én megjelent cikke óta záporozó vádak tisztázásában.

Az Oscar-díjas producert pár nappal a zaklatási ügy kirobbanása után rúgták ki azonnali hatállyal a vállalattól, ahol addig társelnök volt. 

A kereset kitér arra, hogy ha Weinstein hozzájut a kért dokumentumokhoz, azokat esetlegesen a vállalat elleni további jogi lépések megindítására is felhasználja. A dokumentum felidézi, hogy nem csupán a Weinstein elleni vádak miatt nyomoz a rendőrség – a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendőrség után New York állam főügyésze is vizsgálatot indított -, hanem a The Weinstein Co. ellen is indult polgári kártérítési per, és Weinstein e-mail fiókja olyan információkat tartalmaz, amelyek tisztázni tudják őt, és a céget is a vádak alól.

Az immár ötven nő által megvádolt Weinstein keresetének híre előtt Ashley Judd színésznő – aki a The New York Times október eleji cikkében az elsők között szólalt meg – most kamerák előtt beszélt arról, miként közeledett felé a producer és miként sikerült kihátrálnia a szituációból.
A Good Morning America című műsorban Judd elmondta, hogy fiatal színésznőként azt gondolta, üzleti megbeszélésre megy a befolyásos filmmogul hotelszobájába. A színésznő – aki most először beszélt a kamerák előtt a történtekről – elmondta, Weinstein először felajánlotta neki, hogy megmasszírozza, majd amikor a színésznő tétovázott, arra kérte, hogy Judd masszírozza meg őt.

A színésznő ezután “egyezséget” ajánlott: enged a producernek, de csak is akkor, ha Oscar-díjat nyer Weinstein egyik filmjével. A producer egy Oscar-jelölésre akarta lealkudni az ajánlatot, de Judd kitartott, majd elhagyta a helyiséget. A színésznőben a mai napig kettős érzelmek vannak azzal kapcsolatban, ahogy annak idején a sokkoló szituációt kezelte.

Hogy büszke vagyok-e rá? Az a részem, amelyik szégyelli magát, azt mondja, nem. Az a részem azonban, amelyik túllát a szégyenen, azt mondja: ‘egyszerűen briliáns voltál. Szép munka, kölyök, kijutottál onnan’

– fogalmazott a színésznő.

A Weinstein-ügy nyomán több hasonló botrány is kirobbant. A Los Angeles Times múlt vasárnap közölt egy cikket, amelyben 38 nő számolt be arról, hogy James Toback forgatókönyvíró-rendező szexuálisan zaklatta őket. Azóta több mint 200 nő jelentkezett a lapnál, akik szintén azt állítják, hogy zaklatta őket a rendező. Az MTI szerint csütörtökön két újabb híres áldozat lépett a nyilvánosság elé: Selma Blair és Rachel McAdams meséltek a Vanity Fairnek arról, hogy karrierjük elején milyen sokkoló élményben volt részük, amikor – két külön esetben – üzleti megbeszélésre érkeztek Toback szállodaszobájába. Áttételesen a Weinstein-ügyhöz köthető Marton László ügye is, amit Sárosdi Lilla robbantott ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.