Kultúra
700053043RH00121_amfAR_Gala

Weinstein beperelte korábbi cégét

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 10. 27. 14:23

A szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt producer hozzáférést követel levelezéséhez, személyes aktáihoz.

Harvey Weinstein Delaware államban nyújtott be keresetet a produkciós vállalata (TWC) ellen azért, hogy legyen hozzáférése a cég társelnökeként folytatott levelezéséhez, személyes aktáihoz és egyéb írásos dokumentumaihoz, amelyekkel szerinte tisztázni tudná magát. Ügyvédei szerint az említett dokumentumokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú lenne a The New York Times október 5-én megjelent cikke óta záporozó vádak tisztázásában.

Az Oscar-díjas producert pár nappal a zaklatási ügy kirobbanása után rúgták ki azonnali hatállyal a vállalattól, ahol addig társelnök volt. 

A kereset kitér arra, hogy ha Weinstein hozzájut a kért dokumentumokhoz, azokat esetlegesen a vállalat elleni további jogi lépések megindítására is felhasználja. A dokumentum felidézi, hogy nem csupán a Weinstein elleni vádak miatt nyomoz a rendőrség – a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendőrség után New York állam főügyésze is vizsgálatot indított -, hanem a The Weinstein Co. ellen is indult polgári kártérítési per, és Weinstein e-mail fiókja olyan információkat tartalmaz, amelyek tisztázni tudják őt, és a céget is a vádak alól.

Az immár ötven nő által megvádolt Weinstein keresetének híre előtt Ashley Judd színésznő – aki a The New York Times október eleji cikkében az elsők között szólalt meg – most kamerák előtt beszélt arról, miként közeledett felé a producer és miként sikerült kihátrálnia a szituációból.
A Good Morning America című műsorban Judd elmondta, hogy fiatal színésznőként azt gondolta, üzleti megbeszélésre megy a befolyásos filmmogul hotelszobájába. A színésznő – aki most először beszélt a kamerák előtt a történtekről – elmondta, Weinstein először felajánlotta neki, hogy megmasszírozza, majd amikor a színésznő tétovázott, arra kérte, hogy Judd masszírozza meg őt.

A színésznő ezután “egyezséget” ajánlott: enged a producernek, de csak is akkor, ha Oscar-díjat nyer Weinstein egyik filmjével. A producer egy Oscar-jelölésre akarta lealkudni az ajánlatot, de Judd kitartott, majd elhagyta a helyiséget. A színésznőben a mai napig kettős érzelmek vannak azzal kapcsolatban, ahogy annak idején a sokkoló szituációt kezelte.

Hogy büszke vagyok-e rá? Az a részem, amelyik szégyelli magát, azt mondja, nem. Az a részem azonban, amelyik túllát a szégyenen, azt mondja: ‘egyszerűen briliáns voltál. Szép munka, kölyök, kijutottál onnan’

– fogalmazott a színésznő.

A Weinstein-ügy nyomán több hasonló botrány is kirobbant. A Los Angeles Times múlt vasárnap közölt egy cikket, amelyben 38 nő számolt be arról, hogy James Toback forgatókönyvíró-rendező szexuálisan zaklatta őket. Azóta több mint 200 nő jelentkezett a lapnál, akik szintén azt állítják, hogy zaklatta őket a rendező. Az MTI szerint csütörtökön két újabb híres áldozat lépett a nyilvánosság elé: Selma Blair és Rachel McAdams meséltek a Vanity Fairnek arról, hogy karrierjük elején milyen sokkoló élményben volt részük, amikor – két külön esetben – üzleti megbeszélésre érkeztek Toback szállodaszobájába. Áttételesen a Weinstein-ügyhöz köthető Marton László ügye is, amit Sárosdi Lilla robbantott ki.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.