Nagyvilág

Két republikánus eléggé kiosztotta Trumpot

A politikából távozó két republikánus szenátor, Jeff Flake és Bob Corker élesen bírálta kedden Donald Trump elnököt, előrevetítve a Republikánus Párton belüli megosztottság további mélyülését. Mindkét szenátor azzal vádolta az elnököt, hogy devalválja az amerikai politikát és veszélybe sodorja az Egyesült Államok hitelét külföldön.

Trump újra naggyá teszi az újságírást
Donald Trump elnökké választása a lehető legjobb dolog, ami az amerikai sajtóval történhetett.

Jeff Flake arizonai szenátor a törvényhozás felsőházában elmondott szenvedélyes hangú beszédben jelentette be, hogy nem indul a jövő évi félidős választásokon, és visszavonul a politikától.

Meggondolatlan, borzalmas és méltatlan viselkedéssel vádolta meg Donald Trumpot, és miközben hangsúlyozta, hogy nem leli örömét az elnök bírálatában, leszögezte: kötelességből és lelkiismereti okokból mégis megteszi.

Soha nem szabad normálisnak tekintenünk a demokratikus normák és elvek szisztematikus aláásását

– jelentette ki. Úgy vélte, fennáll a komoly veszélye annak hogy a Republikánus Párt félelmet és maradi benyomást keltő párttá válik. Hozzátette:

nem maradok csöndben és nem vállalok cinkosságot ezzel.

Döntése bejelentése előtt a szenátor az Arizona Republic című lapnak adott interjújában közölte:

meglehet, a mai Republikánus Pártban már nincs helye olyan republikánus politikusnak, mint amilyen én vagyok.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Jeff Flake beszéde után leszögezte, hogy valószínűleg jó döntés volt, hogy a szenátor nem indul az újraválasztásért, mert valószínűleg amúgy is veszített volna. A Reuters brit hírügynökség kedden egy olyan, szeptember 24. és október 24. között készült felmérést hozott nyilvánosságra, amely szerint Flake támogatottsága Arizonában 30 százalékos.

Árulást üvöltött és orosz zászlókkal dobálta Trumpot egy férfi
Egy tiltakozó jutott be a Capitoliumba Washingtonban, majd megdobálta Trumpot.

Flake már a tavalyi elnökválasztási kampányban is Donald Trump egyik heves bírálója volt, és az elnökjelöltté választása után sem biztosította támogatásáról.

Trump régóta szerette volna a törvényhozáson kívül látni az arizonai szenátort, s még azt is felajánlotta, hogy jövőre a saját vagyonából segíti a Flake ellenében induló másik republikánus politikus kampányát.

A Fehér Ház szóvivője nemcsak Jeff Flake, hanem Bob Corker szenátor kijelentéseit is visszautasította, mondván, Donald Trump elnök a politikai céljai elősegítését szorgalmazó szenátorokat szeretne látni a törvényhozásban.

Bizarr módon ünneplik Donald Trump megválasztásának egy éves évfordulóját
Vagyis pont, hogy érhető módon, de épp az a bizarr, hogy érthető.

A Tennessee állambeli Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, s az utóbbi hetekben szintén gyakran keveredett nyilvános vitába Trumppal. Néhány hete ő is bejelentette, hogy jövőre nem kívánja újrajelöltetni magát. Kedden a szenátusban Corker újságíróknak azt mondta Trumpról:

Az ember szeretné azt látni, törekszik arra, hogy elnökként viselkedjen, de láthatóan nem ez történik, nem láttam nála fejlődést.

A Republikánus Párt vezető politikusai kedden tartózkodtak attól, hogy kommentálják az elnök és a két szenátor vitáját. Mitch McConnell, a szenátusi frakció vezetője újságíróknak kijelentette: politikai célkitűzéseik valóra váltására összpontosítanak. Paul Ryan házelnök pedig, kicsinyítve a viták jelentőségét, azt javasolta a médiának, hogy “tegye félre” ez a vitát.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik