Nagyvilág
Russian President Vladimir Putin gives a command to destroy the last chemical ammunition from Russia's chemical weapon stockpile via a video conference at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow on September 27, 2017. / AFP PHOTO / Sputnik / Mikhail KLIMETYEV

Oroszország belengette, hogy fegyverkezésbe kezd

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 10. 19. 17:53

Amennyiben erre szükség lesz más országok miatt.

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy amennyiben az Amerikai Egyesült Államok kilép a közepes hatósugarú nukleáris rakétákat szabályozó egyezményből, Oroszország is hasonlóan fog cselekedni.

Az orosz elnök egy Szocsiban rendezett nemzetközi konferencián beszélt arról, hogy ameddig az USA tartja magát a hidegháborús időszak egyik fontos fegyverkezési egyezményéhez, az oroszok is így fognak tenni. Az 1987-es egyezmény rendelkezése szerint meg kellett semmisíteni minden kis és közepes (500 km-től 5000 km-ig terjedő) hatósugarú nukleáris és hagyományos rakétát. Ugyanakkor a megállapodás nem érintette a tengerről indított rakétákat, igaz, akkoriban csak az Egyesült Államok rendelkezett ilyenekkel, a Szovjetunió nem, így ennek a kitételnek a hiánya az amerikaiaknak kedvezett. Azóta már az orosz haditengerészetnekis vannak hasonló fegyverei.

Az Independent arról írt, hogy Moszkva készen áll nukleáris és nem nukleáris fegyverek kifejlesztésére, válaszul más országok lépéseire, de Putyin itt nem említette meg az Egyesült Államokat. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nem jó ötlet „szitkozódással” sarokba szorítani Észak-Koreát, utalva ezzel Donald Trump Twitter-üzeneteire, amelyekben rendre keményen fogalmaz az észak-koreai diktátorral, Kim Dzsongunnal szemben.

Putyin felrótta az Egyesült Államoknak, hogy miközben Oroszország megsemmisítette az utolsó vegyi fegyverét is, az USA sokkal lassabban halad ebben. Az orosz elnök akkor felhívta a figyelmet arra is, hogy Oroszország határidő előtt végezte el a feladatát, Amerika viszont már harmadik alkalommal módosította a határidőt, egyebek között arra a  hivatkozva, hogy nincs erre költségvetési kerete.

WASHINGTON, DC - OCTOBER 03:  US President Donald Trump speaks to the media before boarding Marine One to depart from the White House, on October 3, 2017 in Washington, DC.
President Trump is traveling to Puerto Rico after it was ravaged by Hurricane Maria last month.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Trump direkt akar őrültnek látszani, miközben az atomháborút provokálja
Az Őrült Ember-elméletbe egyszer már majdnem belepusztult a világ. Most ismét előkerült.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Sputnik/Mikhail KLIMETYEV

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

3d illustration of city quarter construction with crane over black background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.