Nagyvilág
WASHINGTON, DC - OCTOBER 03:  US President Donald Trump speaks to the media before boarding Marine One to depart from the White House, on October 3, 2017 in Washington, DC.
President Trump is traveling to Puerto Rico after it was ravaged by Hurricane Maria last month.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Trump direkt akar őrültnek látszani, miközben az atomháborút provokálja

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2017. 10. 03. 19:40

Korábban a témában:

Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikája miatt többször előkerült már, hogy az elnök megőrült. Semmiképpen nem normális dolog az atomháborúig provokálni egy látszólag szintén őrült rezsimet csak azért, mert valaki keményebbnek akar tűnni az előző elnököknél.

Arról már elég sokszor írtunk, hogy Észak-Koreával nem érdemes keménykedni. A rezsim egyetlen fegyvere az, ha az atomfegyvereikkel fenyegetnek. Ezek a fegyverek viszont csak addig működnek, amíg fenyegetnek velük. Ha valódi harcra kerülne a sor, az Egyesült Államok pillanatok alatt elpusztítaná az országot, de emiatt valószínűleg tízmilliók halnának meg Japánban és Dél-Koreában. De egészen pontosan nem tudni, mennyire racionális vezető Kim Dzsongun, ezért nem érdemes azt tesztelni, hogy ebben a keménykedésben meddig menne el, és hol van a határ, ahonnan már visszafordulna.

Most viszont nagyon úgy néz ki, hogy Trump direkt tűnik őrültnek Észak-Koreával szemben.

Az Axios kapott egy fülest arról, hogy Trump mit tárgyalt a stábjával a dél-koreai kereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban. Trump épp a vezető kereskedelmi tárgyalóját oktatta ki a Fehér Házban arról, hogyan is kell kereskedelemről tárgyalni. Az elnök korábban is bedobta már, hogy a transzatlanti, és a pánamerikai után a Dél-Koreával kötött kereskedelmi megállapodásból is kiszállna. Erről a tanácsadói lebeszélték, mivel épp az Észak-Koreával kapcsolatos atompánik közepén hagyta volna cserben az egyik legfontosabb amerikai szövetségest a térségben.

Észak-Korea, 2017. augusztus 30.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2017. augusztus 30-án közreadott felvétel a phenjani rezsim legutóbbi rakétakísérletéről augusztus 29-én. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta Japán északkeleti része felett átrepülve a Csendes-óceánba csapódott. (MTI/EPA/KCNA)
Ha nem atomháború lesz, akkor micsoda?
Amerika kénytelen lesz valamilyen megoldást találni Észak-Korea kezelésére. Sok lehetőség nincs, főleg, ha el akarják kerülni több millió ember halálát.

Trump azt mondta Robert Lightizernek, hogy

30 napod van, ha addig nem érsz el eredményeket, akkor felmondom a megállapodást.

Mire Lightizer azt mondta,

Rendben, megmondom a koreaiaknak, hogy 30 napjuk van.

De Trump gyorsan rávágta, hogy

Nem, nem, nem. Nem így tárgyalsz. Nem mondod meg nekik, hogy harminc napjuk van. Azt mondod nekik, hogy ez az ember annyira őrült, hogy bármikor kiléphet.

Az ember alatt pedig nyilvánvalóan magára célzott.

Ezt mondd meg nekik: bármelyik percben. És egyébként ez így is van, ezt tudnotok kell, tényleg bármelyik percben kiléphetek. Nem 30 napot mondunk nekik, mert ha 30 napjuk van, akkor el fogják húzni.

– fejezte be végül Trump. Ez fontos párbeszéd, és nem csak a dél-koreai kereskedelmi tárgyalások szempontjából. Ha Trump ennyire épít kifelé a saját kiszámíthatatlanságára, akkor valószínűleg ezt ugyanígy használhatja az észak-koreai tárgyalások alatt.

Ha tényleg ez lenne, az sok mindenre magyarázatot adna. Arra például mindenképp, hogy miért próbálja meg folyamatosan aláásni a saját külügyminiszterét.

Rex Tillerson nemrég bejelentette, hogy közvetlen kommunikációban áll az Egyesült Államok külügyminisztériuma Észak-Koreával. Nem sokkal ezután Donald Trump nekiesett a Twitternek, és azt írta:

Megmondtam Rex Tillersonnak, a fantasztikus külügyminiszterünknek, hogy csak az idejét vesztegeti azzal, hogy tárgyalni próbál a kis rakétaemberrel.

Később hozzátette, hogy

Ne pazarold az energiádat, Rex, megtesszük, amit meg kell tenni.

Ez elsőre úgy néz ki, mintha Trump megpróbálná semlegesíteni az eleve marginalizált Tillerson minden megmozdulását. De ha az Őrült Ember-elméletet is figyelembe vesszük, akkor az a helyzet, hogy Trump akár segíteni is próbálhat Tillersonnak.

Nem ez az első eset ugyanis, hogy az Egyesült Államok elnöke őrültnek próbál látszani.

Machiavelli 1517-ben azt írta,

Időnként nagyon bölcs dolog őrületet szimulálni.

Ezt Richard Nixon annyira komolyan vette, hogy a komplett külpolitikáját erre építette. Akkoriban persze erről senki nem tudott, csak később szivárgott ki, hogy Nixon mekkora őrültségeket csinált.

Szöul, 2017. augusztus 29.
Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek emberek a szöuli központi pályaudvar egyik tévéképernyőjén 2017. augusztus 29-én, miután Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott. A képernyőn Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) látható. (MTI/AP/Ahn Jang Dzsun)
Ha az a rakéta kicsit másfelé megy, jön az atomháború
Nem véletlen, hogy az észak-koreai rakéta Japán felett repült át, mert így csak pánik lett belőle. Eleve politikai bajkeverésre volt kalibrálva.

Az elnök elmélete az volt, hogy minél kiszámíthatóbbnak és őrültebbnek látszik, annál kevésbé próbálják majd provokálni a szovjetek. Erről így beszélt Bob Haldemannak, a kabinetfőnökének:

Úgy hívom, hogy az Őrült Ember-elmélet, Bob. Azt szeretném, ha az észak-vietnamiak azt gondolnák, eljutottam arra a pontra, hogy bármit megteszek a háború elkerüléséért. Csak elejtjük nekik, hogy >>Úristen, Nixon teljesen beleőrült a kommunizmusba, ha ideges, nem tudjuk leállítani, ott a keze a piros gombon. <<. Ezek után Ho Chi Minh két napon belül Párizsban könyörög majd a békéért.

Nixon így akarta elérni a vietnami háború befejezését. Ugyanezt játszotta a szovjetekkel is, 1969-ben elejtették nekik, hogy az őrült Nixon elszabadult. Ezután az Egyesült Államok három napon át globális harckészültségben állt, anélkül, hogy erről a lakosság tudott volna. Termonukleáris fegyverekkel szerel bombázók repültek a szovjet határ mentén formációban, három teljes napon keresztül.

Ezzel egy probléma volt, hogy a szovjetek teljesen komolyan vették és felkészültek az atomháborúra. Tényleg azt hitték, hogy Nixon elmebeteg, ezért a provokáció elhagyása helyett konkrétan el akarták indítani a háborút.

Azt csak később tudtuk meg, hogy mi mentette meg az atomháborútól az emberiséget. A kelet-német titkosszolgálat ugyanis lehallgatta a Nixon-kormányzatot, és ők szóltak arról a szovjeteknek, hogy az elnök nem bolond, csak terve van. Egyedül emiatt hitte el a Szovjetunió, hogy Nixon nem őrült meg annyira, hogy atomháborút indítson.

A lényeg az, hogy Trump látványos keménykedése mögött simán állhat az is, hogy így akarja minél gyorsabb meghátrálásra késztetni az észak-koreaiakat a titkos diplomáciai tárgyalásokban. De lehet, hogy ez még ijesztőbb, mintha csak simán őrült lenne.

Kiemelt kép: Getty Images/Mark Wilson

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.