Nagyvilág

Pszichiáterek: Trump gyógyíthatatlan beteg, veszélyes nemzetére

Amerikai pszichiáterek mozgalmat indítottak az elnök elmozdítása érdekében.

Az Egyesült Államokban Duty to Warn néven pszichiáterekből álló mozgalom alakult, amely az alkotmány 25. módosítása alapján eltávolítaná hivatalából az elnököt – derül ki a Donald Trumppal rendszeresen szembehelyezkedő The New Yorker e heti számából. A Duty to Warn (leginkább úgy lehetne magyarra fordítani, hogy Kötelességünk figyelmeztetni) azt állítja, hogy az elnök

gyógyíthatatlan, rosszindulatú nárcizmusban szenved, amely miatt képtelen ellátni az elnöki feladatokat, és veszélyt jelent a nemzetre.

Az amerikai alkotmány 25. kiegészítése módot ad arra, hogy a kormány tagjainak többsége vagy a kongresszus által kijelölt testület az alelnök (Mike Pence) vezetésével az elnököt alkalmatlannak nyilvánítsa feladatai ellátására. Ezt követően az elnök és az elmozdítását kezdeményezők is újra nyilatkozhatnak, végül a kongresszus kétharmados többséggel leválthatja Trumpot.

Ez jelenleg lehetetlen lenne demokrata és republikánus párti összefogás nélkül. A The New Yorker felidézte az elnökkel nyilvános vitában álló republikánus szenátor, Bob Corker minapi megjegyzését. Szerinte a Fehér Ház már olyan, mint egy felnőtteknek fenntartott napközi otthon. Corker szavai után a Vanity Fair – névtelen forrásokra hivatkozva – már arról tudósított, hogy Donald Trump egyes munkatársai is aggódnak, mondván, az elnök nem stabil, szétesőben van. A folyóirat idézte a korábbi stratégiai főtanácsadót, Steve Bannont, aki szerint az elnököt nem az alkotmányos elmozdítás, az impeachment, hanem a 25. alkotmánymódosítás fenyegeti.

A pszichiáterek mozgalma szombaton 14 nagyvárosban tartott gyűléseket. Ezeken a The New Yorker szerint pszichológusok és pszichiáterek tartottak előadásokat Trump vélt veszélyességéről, több helyütt temetési menetet utánzó felvonulást is szerveztek. A lap idézte John Gartnert, aki arról számolt be, hogy Washingtonban a csoport kitüntette Jamie Raskin marylandi demokrata képviselőt, aki a csoport által is támogatott törvényjavaslatot terjesztett elő a kongresszusban. A törvénytervezet az elnök képességeinek felülvizsgálatát, illetve azt javasolja, hogy a kongresszus által kinevezett bizottság döntse el, “mentális betegsége” miatt az elnök képes-e ellátni hivatali teendőit.

1964-ben pszichiáterek Barry Goldwater arizonai szenátor, republikánus elnökjelölt elmeállapotát kérdőjelezték meg, akkor az Amerikai Pszichiátriai Szövetség etikai szabályzatot adott ki, amely kimondta, pszichiáterek nem mondhatnak nyilvánosan véleményt politikusokról és közszereplőkről, ha nem vizsgálták meg őket személyesen. A most alakult mozgalom résztvevői közül 27 pszichiáter nemrég esszégyűjteményt adott ki a Donald Trump jelentette veszélyről. A magazin arról nem ír, milyen forrásokból finanszírozza magát a szervezet, de a Duty to Warn azt is bejelentette, kampányfinanszírozási szervezetet, úgynevezett PAC-ot hoznak létre, hogy pénzt gyűjtsenek olyan jelöltek támogatására, akik vállalják Trump elmozdítását az alkotmány 25. kiegészítése alapján. (mti)

A világhírű Philip Zimbardo korábban többször figyelmeztetett is arra, hogy egy nárcisztikus vezető milyen komoly veszélyt jelent a hatalomban, mert a pillanatnyi sikerért bármire hajlandó. Trump kockázatvállaló, de naiv is.

Putyin pszichológiai elemzést rendelt Trumpról, az eredmény elég lehangoló
Egyre nő az aggodalom a Kremlben. Trump folyamatos harcban áll, otthoni problémáit sem tudja megoldani.

Kiemelt kép: Getty Images/Kevin Dietsch

Ajánlott videó

Olvasói sztorik