Nagyvilág
Sheppey-sziget, 2013. szeptember 5.
Száznál is több jármû ütközött egymásba a Sheppey-szigetet a szárazfölddel összekötõ hídon a délkelet-angliai Kentben 2013. szeptember 5-én. A sûrû köd miatt bekövetkezett tömegbalesetben több százan megsérültek, legkevesebb nyolcan súlyosan. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Mostantól életfogytot is kaphatnak a halált okozó sofőrök Nagy-Britanniában

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2017. 10. 15. 20:50

Korábban a témában:

Egy törvénymódosítás szerint a jövőben akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is szembesülhetnek azok a sofőrök Nagy-Britanniában, akik közveszélyes vezetés, súlyos figyelmetlenség, alkoholos vagy drogos befolyásoltság miatt okoznak halálos közúti balesetet – olvasható a BBC honlapján.

Az emberölés büntetési tétele fog vonatkozni a vezetés közben mobilozókra, a gyorshajtókra és az utcai versenyzőkre is, amennyiben tragédiát okoznak – közölte az Igazságügyi Minisztérium. A Brake (magyarul Fék) nevű közlekedésbiztonsági alapítvány szerint ez óriási győzelem az áldozatok hozzátartozóinak.

A jogszabályváltozást azóta sürgetik a britek, mióta felerősödtek a hangok a túl enyhe büntetések ellen, amelyeket tragikus közlekedési balesetek után hoztak a bíróságok.

A törvénymódosítást széleskörű konzultáció előzte meg 2016 decemberében. A mintegy 9000 válaszadó 70 százaléka mondta azt, hogy a szóban forgó ügyekben a jelenlegi maximum 14 éves börtönbüntetést életfogytiglanira kell változtatni.

A szigorítás Angliában, Walesben és Skóciában lép hatályba. Észak-Írország kivételt képez alóla, ott külön törvények szabályozzák a közlekedés biztonságát.

Míg sokan ünneplik a változást, a BBC által megkérdezett ügyvéd szkeptikus, és aggodalmát fejezte ki. Matthew Scott a brit közmédiának nyilatkozva elmondta, szerinte az új módosítás miatt nem lesznek biztonságosabbak az utak, emellett túlzónak tartja a büntetési tételt például a mobilozás közben okozott balesetekre vonatkozóan.

Ezzel szemben a Brake elnöke, Jason Wakeford üdvözölte a kormány döntését, ami úgy véli, több ezer darabokra szakított családnak hozhat megnyugvást. Dominic Raab igazságügyi miniszter a drogos és alkoholos befolyásoltság alatti vezetés visszaszorulását várja elsősorban a jogszabálytól.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.